sveta Angela od Križa Guerrero González – redovnica

sveta Angela od Križa (María de los Ángeles Guerrero González)V Sevilli [sevílji] (na Španskem), sveta Angela od Križa Guerrero González  [geréro gonsáles], ki je ustanovila samostan Sester od Križa, in ni zase pridržala nič več pravic, kot so jih imeli ubogi, katere je ponavadi imenovala svoje gospodarje in jim v resnici služila.
Vir

»Nič molči, nič si ne želi biti, nič vse potrpi. Nič se ne vsiljuje, nič ne zapoveduje z avtoriteto in končno, biti nič je praktična ponižnost.« (sv. Angela)

»Ljubezen in občutljivost do revnih sta spodbudila sveto Angelo od Križa, da je ustanovila ‘Družbo Križa’ za najbolj prikrajšane, ki je v njenem času s svojo dobrodelno in socialno razsežnostjo izjemno vplivala na družbo in Cerkev. Njene značilne lastnosti so bile nravnost in preprostost, iskanje svetosti v duhu mrtvenja in v službi Bogu v bratih in sestrah.« (sv. Janez Pavel II.)
Ime: Njeno rojstno ime je bilo Maria de los Ángeles (»od angelov«). Maria je latinska oblika hebrejskega imena Mirjam, ki ima več pomenov: »tista, ki jo ljubi Bog«, »razsvetljevalka«, »gospa, vzvišena«.
Vzdevek: Angelita, mali angelček.
Rojena: 30. januarja 1846.
Kraj rojstva: Mesto Sevilja v južni Španiji.
Umrla: 2. marca 1932.
Kraj smrti: Rojstno mesto Sevilja.
Družina: Rodila se je v revni družini s 14 otroki, od katerih pa jih je odraslo dobo dočakalo le šest. Oče Frančišek Guerrero in mati Jožefa González sta bila zaposlena v konviktu bratov trinitarcev: oče je bil kuhar, mati pa je delala v pralnici in kot šivilja.
Mladost: Za izobrazbo ni imela veliko možnosti. Pri osmih letih je šla k prvemu svetemu obhajilu, naslednje leto k birmi, že z dvanajstimi leti pa je začela delati v delavnici za popravilo čevljev, da je s tem lahko pomagala družini.
Duhovnost: Močno je nanjo vplival zgled pobožnih staršev. Ve­li­ko časa je preživela v cerkvi pred podobo »Naše Gospe« ter se še mla­da posvetila križanemu Kristusu. Tudi v čevljarski delavnici so zaposleni skupaj redno molili rožni venec in brali življenja svetnikov.
Duhovni voditelj: Pri šestnajstih letih je postal njen duhovni voditelj oče José Torres Padilla, ki je imel sloves »vzgojitelja svetnikov«.
Redovnica: Z devetnajstimi leti je želela vstopiti k bosonogim karmeličankam, a so jo morale zaradi slabega zdravja zavrniti. Po nasvetu svojega duhovnega voditelja je začela skrbeti za bolnike s kolero, ki je takrat razsajala med revnimi sloji. Znova je poskušala vstopiti v samostan tri leta kasneje. Sprejele so jo Hčere usmiljenja v Sevilji, a je morala tudi ta samostan zaradi zdravja zapustiti.
Zaobljuba: 1. novembra 1871 je pred Križanim naredila zasebno zaobljubo, da bo živela po evangeljskih svetih.
Videnje: Leta 1873 je med molitvijo pred križem, na katerem je visel Kristus, zagledala prazen križ. Takoj je razumela, da jo Bog kliče, da je pripravljen zanjo, da s tega križa »uboga med ubogimi uboge pripelje h Kristusu«.
Skupnost: 2. avgusta 1875 je s še tremi drugimi somišljenicami ustanovila kongregacijo sester sv. Križa. Njihovo poslanstvo je bila skrb za bolne, uboge, sirote in brezdomce ter da sredi njih živijo kontemplativno molitveno življenje. Danes je kongregacija razširjena v Italiji, Argentini in Španiji.
Zavetnica: Svoje redovne skupnosti.
Beatifikacija: Sv. Janez Pavel II. jo je 5. novembra 1982 razglasil za blaženo, 4. maja 2003 pa za svetnico.
Goduje: 2. marca.
Vir