sveta Ivana Beretta Molla – zdravnica in mati

Ivana Beretta MollaSveta Ivana Molla je prva zdravnica, ki je postala svetnica, obenem pa prva žena, katere kanonizacije se je udeležil njen še živeči mož in trije otroci. Kot mlada zdravnica je želela sprva oditi za bratom kapucinom v Brazilijo v misijone; ko pa je spoznala, da to ni njeno poslanstvo, se je z vso predanostjo posvetila svojemu poklicu zdravnice, žene in matere. Ogromno je pomagala ženam, zlasti revnim in starejšim. Bila je zelo dejavna članica Katoliške akcije in Vincencijeve konference. Je »simbol« boja proti splavu nerojenih otrok, zgled matere, ki se žrtvuje, da reši še nerojenega otroka.
Ime: Njeni krstni imeni sta Ivana Frančiška. Ime Frančiška je dobila po sv. Frančišku Asiškem, ker se je rodila na njegov god, ime Ivana pa izhaja iz imena Janez, ki v hebrejščini (Johanan) pomeni »Jahve (Bog) je milostljiv, se je usmilil«.
Rodila se je 4. oktobra 1922 v Magenti (Milano) v Italiji, umrla pa 28. aprila 1962 v Monzi, prav tako v Italiji.
Družina: Bila je deseti od trinajstih otrok v pobožni krščanski družini. Očetu je bilo ime Albert, materi pa Marija, roj. De Micheli. Dva njena brata sta postala duhovnika, ena sestra pa redovnica. Poročila se je z inženirjem Petrom Molla, s katerim sta imela štiri otroke: Pierluigija, Mariolino, Lauro in Ivano Emanuelo.
Poklic: V Paviji je doktorirala iz kirurgije, v Milanu pa naredila še specializacijo iz pediatrije. Doma je odprla svojo ambulanto in se poročila.
Gibanje: Ivana je bila že kot dekle in študentka dejavna v Katoliški akciji, danes pa njeno poslanstvo nadaljuje gibanje »pro-life« – za življenje.
Ivana Beretta Molla Preizkušnja: Njena življenjska preizkušnja se je začela, ko je imela po treh porodih najprej dva spontana splava, nato pa je leta 1961 znova zanosila, vendar je imela v sebi že velik rakast tumor. Zdravniki so ji svetovali splav, vendar ni dovolila zdravljenja, ki bi lahko škodovalo otroku. S carskim rezom je rodila zdravega otroka, sama pa zaradi bolezni in porodnih zapletov čez teden dni umrla.
Zavetnica: mater, zlasti nosečnic, zdravnikov (pediatrov), prezgodaj rojenih otrok; priprošnjica proti splavu.
Kreposti: Vse življenje, že od otroštva dalje, je Ivana, skupaj s starši, brati in sestrami, dnevno obiskovala sv. mašo, prejemala sveto obhajilo, meditirala in molila rožni venec. Imela je izrazit čut za uboge in misijone. Njen značaj najlepše opišejo besede neke sošolke: »Ivanin vedno odprt nasmeh, poln miru in sladkosti, je bil odsev njenega globokega notranjega veselja in miru v duši.«
Čudeži: Oba čudeža, potrebna za beatifikacijo, sta se na njeno priprošnjo zgodila v Braziliji. Prvi primer je mlada žena, ki je po porodu mrtvorojenega otroka umirala zaradi hudega vnetja, a je bila čudežno ozdravljena. V drugem primeru pa je šlo za mater, ki ji je že pri 16 tednu nosečnosti odtekla porodna voda. Otrok se je srečno rodil in oba sta preživela.
Upodobitve: Na fotografijah je najpogosteje s katerim od svojih otrok v naročju, velikokrat tudi v zdravniški obleki. Tudi na slikah je upodobljena obkrožena z majhnimi otroki: črnolasa žena v srednjih letih, prikupnega, vedrega obraza.
Goduje: 28. aprila.
Beatifikacija: Papež Janez Pavel II. jo je za blaženo razglasil 24. aprila 1994, za svetnico pa 16. maja 2004.
Vir

Lokacija:
[mappress mapid=”59″]