sveta Ivana Elizabeta Bichier – devica in redovna ustanoviteljica

Elizabeta Bichier - redovna ustanoviteljicaImena: Ivana, Elizabeta, Beti
Elizabeta Bichier se je rodila leta 1773 na gradu Les Ages blizu Poitiersa v Franciji. Desetletno deklico so starši poslali v samostansko šolo, kjer je dobila osnovno izobrazbo. Potem se je vrnila domov in pomagala materi pri gospodinjstvu. Leta 1792 ji je umrl oče. Kljub trem bratom naj bi ona prevzela gospodarstvo. Vendar ni šlo gladko; končno je rešila le del družinskega premoženja. Potem se je umaknila na grad Guimetiere. Izkoristila je vsako priložnost, da je bila pri maši tistih duhovnikov, ki v času francoske revolucije niso hoteli priseči režimu. Tako je bila leta 1798 pri maši, ki jo je daroval župnik André Fournet.
Vedela je, da imajo ljudje tega duhovnika za svetnika, in se je pri njem spovedala. Ta duhovnik je postal poslej njen duhovni voditelj (kot svetnika se ga spominjamo v koledarju 13. maja). Ko se je spet obnovila verska svoboda, je svojo učenko pritegnil k načrtu, da bi ustanovil kongregacijo za poučevanje revnih otrok. Ko je Elizabeti leta 1805 umrla mati, se je mogla tej zamisli posvetiti in se je s petimi tovarišicami naselila v gradu Malante, kjer je nova kongregacija dobila ime »Hčere križa,« ali »Sestre sv. Andreja«. Leta 1807 so sestre naredile prve zaobljube in ustanova je dobila trdno obliko.
Vendar je ustanova rasla zelo počasi, precej dolgo se je bojevala za obstoj. V pomanjkanju je Elizabeta pokazala tolikšnega duha vere in tako ljubezen do bližnjega, da so se začele družbi pridruževati nove članice. Tako so lahko leta 1816 dobile cerkveno potrditev. Ustanova se je potem širila. Smrt voditelja Fourneta in kasneje mnogih dobrotnikov so bili za Elizabeto hudi udarci. Sama je umrla leta 1838. Za svetnico je bila razglašena 6. julija 1947, goduje pa 26. avgusta.
Vir

V Puy-en-Velay-u [piján veléju] (pri Poitiersu [puatijéju], ravno tako v Galiji), sveta Ivana Elizabeta Bichier des Ages [bišijé dezáž], devica, ki je med francosko revolucijo skrito pomagala pri službi Andreju Hubertu Fournetu [furnétu], in ko je bil vrnjen Cerkvi mir, je ustanovila Kongregacijo hčera od Križa, v pouk revnim in v pomoč bolnim.
Vir