sveta Jedrt Katarina Comensoli, devica in ustanoviteljica

sveta Jedrt Katarina Comensoli, devica in ustanoviteljicaV Bergamu (v Italiji), blaženi Jedrt Katarina Comensoli, devica, ki je ustanovila kongregacijo Redovnic za čaščenje Presvetega Zakramenta in za vzgojo mladine.
Za sveto jo je razglasil papež Benedikt XVI. 26. aprila leta 2009.
Vir

»Želim postati sveta, postati zvesta podoba Križanega, mojega Dobrega, drugi Jezus, oblečena v njegove popolnosti, živeti kot Jezus. Želim živeti z Jezusom, biti vedno združena z njim z nenehno molitvijo med svojimi opravki, potovanji, obiski. Najsvetejše Jezusovo Srce naj te naredi za resnično, zvesto posnemovalko in naj te razvname s svojo čisto ljubeznijo. V tvoji navzočnosti želim živeti in prebivati za vedno. Da, vedno hočem kontemplirati tiste ljubeče plamene, ki nenehno vznikajo iz tvojega najbolj gorečega Srca in so predmet tvoje najbolj goreče ljubezni do mene.«
Ime: Katarina izhaja iz grščine in ima dve različici: Aikaterina in Katharine, obe pa se povezujeta z besedo kathara »čista«.
Redovno ime: Gertruda (Jedert) od Najsvetejšega zakramenta.
Rojena: 18. januarja 1847.
Kraj rojstva: Vas Bienno v dolini Val Camonica v pokrajini Brescia na severu Italije.
Umrla: 18. februarja 1903.
Kraj smrti: Bergamo v Lombardiji v Italiji.
Družina: Rodila se je v družini desetih otrok, a jih je kar sedem umrlo že v otroštvu; bila je peta po vrsti. Oče Karel je bil kovač v krajevni železarni, mati Ana Marija, roj. Milesi, pa šivilja.
Mladost: Bila je živahna deklica, igrala se je z drugimi otroki, tekla po travnikih, vendar pa je imela tudi veliko željo, da bi spoznala Jezusa in vedela, kako najti kraj in čas za molitev. Iz goreče želje po evharističnem Jezusu je že pri sedmih letih »naskrivaj« prvič prejela sveto obhajilo.
Skupnost: Leta 1862 se je pridružila sestram karitativkam, ki jih je ustanovila sveta Bartolomeja Capitanio v Bergamu. Ko je resno zbolela, pa so jo iz zavoda odpustili.
Pomočnica: Po ozdravitvi je zaradi težkih razmer doma začela služiti kot gospodinjska pomočnica najprej pri župniku v Chiariju, kasneje pa je delala pri grofici Fé-Vitali iz Milana. Ves ta čas je čutila, da mora nekaj narediti za vzgojo mladih deklet, revnih in bolnih.
Ustanoviteljica: Skupaj z duhovnikom Frančiškom Spinellijem ter ob podpori škofa je 15. decembra 1882 v Bergamu ustanovila inštitut, kongregacijo sester za češčenje Presvetega zakramenta ali sester zakramentink. Kasneje sta se ustanovitelja ločila, prišlo je do delitve na dva inštituta, a je kongregacija sester znova zacvetela v Lodiju. Cilj inštituta je dvojen: častiti Jezusa v zakramentu in se ukvarjati z deli ljubezni do bližnjega v skladu z določili Božje previdnosti, predvsem z vzgojo mladih.
Danes: Sestre so prisotne v Italiji, Braziliji, Malaviju, Ekvadorju, Keniji, Boliviji in na Hrvaškem. Bile so tudi v Etiopiji in na Kitajskem, a so jih od tam izgnali.
Vodilo: »Jezus te ljubi in te naredi ljubljenega.«
Zavetnica: Mladih in Val Camonica.
Beatifikacija: Papež sv. Janez Pavel II. jo je 1. oktobra 1989 razglasil za blaženo, papež Benedikt XVI. pa 26. aprila 2009 za svetnico.
Goduje: 18. februarja.
Splet: http://www.sacramentinedibergamo.it
Vir