sveta Kristina iz Bolsena – mučenka

sveta Kristina iz Bolsena - mučenkaZavetnica lokostrelcev, mlinarjev in pomorščakov ter mesta Bolsena
Atributi: nož, klešče, strelski lok, mlinski kamen, puščice, kače,
Imena: Kristina, Krista, Kris, Kristi, Kristijana, Krsta, Krstana, Krstina, Krstinka, Tia
Ime Kristina je po Evropi razširjeno od Sicilije do skandinavskih držav. Njeno češčenje se je razširilo tudi po naših krajih. Zato ime Kristina pri nas ni neznano.
   Zgodovinskih podatkov o njenem življenju pa je malo. Njeni posmrtni ostanki naj bi počivali v njej posvečeni cerkvi v mestu Bolsena (severozahodno od Rima). Mučena je bila verjetno za časa cesarja Dioklecijana okoli leta 304. Njeno mučeništvo je upodobil znani slikar Paolo Veronese na šestih slikah, ki jih je mogoče videti v beneški Akademiji. Poročila pripovedujejo, da so jo strahotno mučili. Nekateri življenjepisci pa jo enačijo z »veliko mučenko« iz Tira v Feniciji, o kateri nam poroča neka srednjeveška legenda. Latinska Passio je bila verjetno narejena po grški predlogi.
    Vsebina te legende je naslednja. Oče je zelo mlado hčerko Kristino zaprl v ječo skupaj z dvanajstimi deklami, da bi jo odvrnil od krščanske vere. Lepo dekle so namreč hoteli zasnubiti prenekateri mladeniči. Kristina pa je bila že kristjanka. Ko so jo silili, da bi darovala poganskim bogovom, se je na vso moč uprla. Dekle je nikakor niso mogle pregovoriti, da bi popustila. Nasprotno. Kristina je celo razbila malike. To je očeta tako razjezilo, da jo je dal na različne načine mučiti. Toda Bog je uslišal njeno molitev in poslal angela, da jo je okrepčal.
    Skoraj ne moremo razumeti očetove krutosti. Ko je Kristina ostala trdna v veri, je ukazal, naj ji privežejo kamen za vrat in jo vržejo v morje. Spet so jo rešili angeli. Oče je kmalu umrl, toda pogansko sodišče je nadaljevalo mučenje. Bičali so jo, vrgli v ognjeno peč, izpostavili pikom strupenih kač, odrezali so ji prsi in jezik. Končno je umrla pod streli ostrih puščic.
    Njeno mučeništvo so spremljali različni čudežni dogodki: ogenj, v katerega so jo vrgli, ji ni škodoval; strupene kače je niso hotele pikati. Ko je to videlo pogansko ljudstvo, so se prenekateri od njih spreobrnili.
   Svetnica je zavetnica mesta Bolsena in tam ji 24. julija izkazujejo velike časti. Upodabljajo jo z orožjem, s katerim so jo mučili: z nožem, kleščami, s strelskim lokom, mlinskim kamnom, puščicami, s kačami, ki jih drži v rokah ali se ovijajo okrog nje, pa tudi z ladjo, s katere so jo vrgli v morje. Goduje 24. julija.
Vir

V Bolseni (v Láciju), sveta Kristína, devica in mučenka. Pod dvema sodnikoma je stanovitno prenašala muke. Pod njunim naslednikom pa je dokončala tek mučeništva, ko so ji odrezali jezik in prebodli s puščicami.
Vir