sveta Marija Guadalupe (Anastazija Guadalupe Garcia Zavala) – devica in ustanoviteljica

sveta Marija iz Guadalupe - devica in ustanoviteljicaV Guadalajári [guadalahári] (v Mehiki), sveta Marija iz Guadalúpe (Anastázija) García Zavala [garsíja savála], devica, ki je bila dejavno udeležena pri ustanovitvi Kongregacije služabnic svete Marjete Marije za reveže. Marljivo je vršila dela ljubezni med ubogimi in bolnimi.
Vir

Sveta Marija Guadalupe se je rodila kot Anastazija Guadalupe Garcia Zavala leta 1878 v Mehiki. Pri 23-ih letih se je odločila za Bogu posvečeno življenje in željo po ustanovitvi nove kongregacije, namenjene skrbi bolnikov in ubogih, zaupala svojemu duhovnemu voditelju. Ta jo je podprl in tako je bila ustanovljena kongregacija Služabnic sv. Margarete Marije in ubogih. Mati Lupita se je kot poklicna medicinska sestra z vnemo posvečala bolnikom nove bolnišnice, kjer je v začetku primanjkovalo veliko stvari tako v medicinskem kot duhovnem pogledu. V času politično-verske krize v Mehiki, od padca predsednika Diaz-a leta 1911 pa do leta 1936, so Cerkev preganjali številni revolucionarji. V tem času je ona v bolnišnici skrivala nekatere duhovnike in takratnega guadalajarskega nadškofa, kar je bilo smrtno nevarno početje. Poleg tega so sestre oskrbovale tudi vojake iz nasprotne strani. Zaradi tega so vojaki njih ter bolnike branili. Kongregacija je do leta 1963 delovala v 11-ih hišah po vsej Mehiki, po njeni smrti pa so se omenjene redovnice razširile v Peru, Islandijo, Grčijo in Italijo.
Vir

Marija Guadalupe…Ob koncu nas je (papež Frančišek) še povabil, naj postanemo priče ljubezni. To je namreč krepost, brez katere tudi mučeništvo in misijoni izgubijo svoj krščanski okus. Priča tega je bila sv. María Guadalupe García Zavala, ki se je rodila leta 1878 v Mehiki. Odpovedala se je lagodnemu življenju, da bi sledila Jezusu ter služila bolnim in zapuščenim.

„Ta nova mehiška svetnica nas vabi, naj ljubimo, kot nas je ljubil Jezus. Zato se ne smemo zapreti sami vase, v naše probleme, v naše ideje in interese, v naš majhen svet, ampak izstopiti iz nas in pristopiti k tistim, ki potrebujejo našo pozornost, razumevanje, pomoč, da bi jim prinesli toplo bližino Božje ljubezni“, je dejal papež Frančišek. Novi svetniki nas po njegovih besedah vabijo, da se vprašamo, kako smo mi zvesti Kristusu in pozorni do naših bližnjih.
Vir