sveta Marija Terezija Chiramel Mankidiyan – devica in redovna ustanoviteljica

sveta Marija Terezija Chiramel Mankidiyan - devica in redovna ustanoviteljicaMariam Thresia Mankidijan je bila druga indijska redovnica, ki jo je papež Janez Pavel II. povzdignil na čast oltarja (9. aprila 2000). Rodila se je 26. aprila 1876 v indijski državi Kerala, v osiromašeni plemiški družini. Mama, ki je umrla, ko je imela Marija 12 let, jo je vzgajala v krščanski veri. Zgodaj se je posvečala skrbi bolnikov in umirajočih ter je svoje življenje posvetila Gospodu. Ker ni uspela postati redovnica ali puščavnica, se je s tremi prijateljicami posvetila služenju v župnijski cerkvi. Obiskovale so tiste, ki so bili najbolj potrebni pomoči, sirote, hudo bolne. Na začetku se je morala soočati z nasprotovanji s strani Cerkve, pa tudi sovaščanov, ki se niso strinjali s tem, da so dekleta sama hodila od doma. Imela je razna videnja ter mistične izkušnje, med drugim tudi izkušnjo bolečine križanja in stigem. Njen duhovni voditelj, duhovnik Joseph Vithayathil, ji je svetoval, naj ustanovi Kongregacijo sester Svete Družine, katere namen je bila krščanska vzgoja deklet, pomoč bolnim in umirajočim. Marija Terezija je novo kongregacijo vodila dvanajst let, ustanovila je tri samostane, dve šoli, dva vzgojna zavoda, študijsko hišo in sirotišnico. Umrla je zaradi gangrenozne rane, stara 50 let. Kongregacija sester Sv. Družine je leta 2000 štela 1592 sester in 119 novink.
Vir

Mariam Thresia Chiramel Mankidiyan se je rodila v Indiji v Puthenchiri, v državi Kerala, 26. aprila 1876. Krščansko vzgojena v sirsko-malabarski Cerkvi se je v otroštvu posvetila Gospodu in se posvetila skrbi za bolne, umirajoče, sirote in družine v stiski. Ustanovila je Kongregacijo sester svete družine, ki jo je vodila dvanajst let. Z globokim prepričanjem, ukoreninjenim v posvečenem življenju, je iskala ideal, o katerem je znala osebno pričevati in ga ponuditi svojim sosestram. Umrla je v Kuzhikkattussenyju, 8. junija 1926. Papež sveti Janez Pavel II. jo je med velikim jubilejem leta 2000 prištel med blažene, papež Frančišek pa 13. oktobra 2019 med svetnike.
Vir

V kraju Kužik-katus-sery (v pokrajini Kérala, v Indiji), blažena Marija Terezija Hiramel Mankidiyan, devica, ki se je odlikovala v puščavniškem življenju in strogosti pokore. Iskala je Kristusa v najrevnejših in od vseh najbolj zapuščenih. Ustanovila je Kongregacijo sester od Svete Družine.
Vir