sveti Alberik Crescitelli – duhovnik in mučenec

sveti Alberik Crescitelli - duhovnik in mučenecPri Yan-zi-bian (blizu Yang-ping-guan na Kitajskem), sveti Alberik Crescitelli [kreščitéli], duhovnik in mučenec iz Papeškega Inštituta za zunanje misijone, ki je bil v preganjanju sektašev »Yihe-tuan« zelo hudo pretepen, skoraj do smrti, in naslednjega dne je bil vlečen proti reki po poti, nasuti s peskom. Tam je bil razrezan in slednjič obglavljen. Tako je bil ovenčan z mučeništvom.
Vir

Alberico (Alberic) Crescitelli (1863–1900), kitajsko ime Guo Xide ( kitajsko :郭 西德), je bil italijanski katoliški duhovnik in misijonar na Kitajskem. Alberico Crescitelli, rojen v Italiji 30. junija 1863, je leta 1880 vstopil v Papeški inštitut za tuje misije in bil 4. junija 1887 posvečen v duhovnika. Naslednje leto je odšel na Kitajsko in začel delati v južnem Shaanxiju.
Verjeli so, da je bil Crescitelli ubit v bokserskem uporu. Sobrati Crescitelli, ki so ga dobro poznali in že vrsto let, so začeli postopek beatifikacije leta 1908, le osem let po njegovi smrti. Pričevanja sobratov so bila enotna glede svetosti Crescitellijevega življenja. V Vatikanu je v baziliki svetega Petra 18. februarja 1951 papež Pij XII. Razglasil Alberica Crescitellija za “blaženega”. Papežev govor je bil nepozaben predvsem po odlomku, v katerem je opisal mučeništvo patra Crescitellija: “Po človeško gledano je bila njegova smrt grozljiva; morda eden najbolj groznih zabeleženih v zgodovini. Nič ni manjkalo, niti okrutnost muk, niti čas, ko so trajale, najbolj barbarska ponižanja, niti trpljenje srca, niti hinavska izdaja lažnih prijateljev, niti sovražni in grozeči kriki njegovih morilcev, niti tema zapuščenosti.”
Papež Janez Pavel II. Ga je 1. oktobra 2000 uvrstil na seznam 120 kitajskih svetniških mučenikov, kanoniziranih na Trgu svetega Petra.
Goduje: 22. julija in 28. septembra kot eden od kitajskih mučenikov.
Vir

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.