sveti Aleksander Briant – duhovnik, redovnik in mučenec

Aleksander BriantMučenec v Angliji
Alexander Briant (1556-1581) je bil škofijski duhovnik, ki je v Družbo Jezusovo vstopil tik pred svojo usmrtitvijo. Študiral je v Oxfordu, eden njegovih profesorjev je bil tudi Robert Persons, ki je pozneje tudi postal jezuit in se skupaj z Campionom pritihotapil v Anglijo.
Briant je prečkal Rokavsko ožino avgusta 1577, zato, da bi študiral v angleškem kolegiju v Douaiu, kjer je bil sprejet v katoliško Cerkev. V duhovnika je bil posvečen leta 1578 in se avgusta 1579 vrnil v svojo domovino, kjer je služboval v svojem domačem okraju. Samo dve leti je lahko skrbel za katoličane, preden so ga lovci na duhovnike po naključju ujeli.
Brez uspeha so v neki hiši iskali patra Personsa, ko pa so šli še v sosednjo hišo, so tam našli patra Brianta. Ugrabitelji so ga zadrževali brez hrane in z malo pijače, v upanju, da bi od njega izvedeli kaj o patru Personsu. Ker se ni uklonil, je bil poslan v Tower of London na zasliševanja in mučenje. Angleškim jezuitom je pisal o mučenju in omenil, da se je v mislih tako poglabljal v Kristusovo trpljenje, da med mučenjem ni čutil nobenih bolečin, čutil jih je šele pozneje. Pisal je tudi, da se je, ravno preden je bil drugič mučen, odločil, da bo, če bo spuščen iz zapora, vstopil k jezuitom. Ker je bilo malo verjetnosti, da ga bodo spustili, je prosil, da bi bil sprejet v Družbo Jezusovo. Jezuiti so ga na podlagi pisma sprejeli.
Skoraj dva tedna pozneje so ga po blatnih cestah Londona odvlekli v Tyburn. Z njim sta bila Campion in Ralph Sherwin, škofijski duhovnik. Briant je bil obsojen dan po Campionu. Umorjen je bil z obešanjem in bil še živ razčetverjen. Star je bil samo 25 let.
Vir

V Londonu (na Angleškem), sveti duhovniki: Edmund Campion [kémpion], Radulf Sherwin [šérvin] in Aleksander Briant [brajent], mučenci pod kraljico Elizabeto I., odlični po nadarjenosti in po kreposti. Sveti Edmund, ki je kot mladenič izpovedal katoliško vero, je bil sprejel v Jezusovo Družbo v Rimu in v Pragi posvečen v duhovnika. Vrnil se je v domovino, kjer je zelo potrjeval vero kristjanov, tako z besedo, kot s spisi. Zaradi tega je bil umorjen po mnogih mučenjih v Tiburnu. Z njim sta pretrpela ista mučenja sveti Radulf in Aleksander, od katerih je drugi zaslužil, da je bil v ječi vpisan v Jezusovo Družbo.
Vir