sveti Alfonz Rodriguez – duhovnik, redovnik in mučenec

sveti Alfonz Rodriguez - duhovnik, redovnik in mučenecMučenec ob Rio Plate
Alfonz Rodriguez (1598-1628) je bil eden od treh jezuitov, ki so bili ubiti v misijonih v Paragvaju. Bil je mlad misijonar, vesel, da je lahko delal s patrom Janezom del Castillo, s katerim sta skupaj pripljula v novi svet že kot sholastika, jezuitska študenta in spremljal patra Roka Gonzaleza, izkušenega misijonarja na potovanju k novo nastajajočim misijonskim postojankam.
Rodriguez in Gonzalez sta del Castillo pustila pri prvem novo ustanovljenem misijonu in nadaljevala pot, da bi v kraju Caaró ustanovila novo postojanko. Tja sta prispela 1. novembra in postojanko poimenoval Vsi sveti. V samo nekaj dneh sta že krstila tri otroke, a njun uspeh je zbodel krajevnega verskega voditelja Nezú-ja, ki jima je zavidal vpliv, ki sta ga imela na ljudi. Odločil se je, da bo na svojem območju pobil vse misijonarje. Pater Gonzales je 15. novembra zjutraj končal sveto mašo in zapuščal kapelo, ko je opazil nekoga, ki je sestavljal zvon. Sklonil se je, da bi mu pomagal pritrditi žvenkelj, takrat pa ga je napadel eden izmed Nezú-jevih mož in mu s sekiro preklal lobanjo. Ko je pater Rodriguez slišal hrup je prišel ven iz kapele. Tudi njega so takoj pobili na tla. Trupli obeh patrov so vrgli v kapelo in jo zažgali.
Vir

V kraju Caaro [káaro] (v Paraguayu), sveta mučenca: Rok González [gonsáles] in Alfonz Rodríguez [rodríges], duhovnika iz Družbe Jezusove, ki sta ustanavljala vasi imenovane »reducciones [reduksiónes]« za zapuščena ljudstva domorodcev, da jih pridobila za Kristusa. Tam sta svobodno združevala skupaj s krščanskim življenjem obrti in socialno življenje, zaradi česar sta bila zvijačno umorjena od roparja, ki se je posvečeval čarovnijam.
Vir