sveti Alojzij (Luigi) Versiglia – škof in mučenec

sveti Alojzij (Luigi) Versiglia - škof in mučenecSveti Luigi Versiglia se je rodil v kraju Oliva Gessi, provinca Pavia, 5. junija leta 1873, umrl pa mučeniške smrti v kraju Li Thau Tseui, Kitajska, 25. februarja leta 1930.
…1910 so bili salezijanci naravnost izgnani iz Macaa, kjer je divjala republikanska revolucija. Pa je bila to le kratkotrajna ovira, ki je odprla vrata novim področjem dela: prvi misijon v kitajski notranjosti (Heungshan, danes Čongšan, 1911-1928) in vrnitev v Sirotišnico z novo obširnejšo pogodbo in novimi sobrati sta salezijancem omogočila, da so odprli pravo lastno šolo.
Medtem je propadlo kitajsko cesarstvo in je nastala republika (1911): nova republika je žejala po znanju z zahoda. Šola je bila odlično zastavljena, tako da je postala vzorec za druge podobne zavode, ki naj bi se razrasli na vse strani. Šola se je lepo razvijala, toda širitev je potekala v drugo smer. Kongregacija za širjenje vere je salezijancem zaupala misijon na severu pokrajine Guandong in ga ločila od apostolskega vikariata v Macau (danes Guangčou). Po dveh letih pripravljanja je bil ustanovljen nov apostolski vikariat v Šiučouu (danes Šaoguan), don Alojzij Versiglia pa je bil imenovan za apostolskega vikarja. To je bilo najmanj razvito in najtežje območje od vseh treh, ki bi si jih salezijanci želeli; Gospod jim je pripravljal pot, polno žrtev, toda prvi misijonarji, ki so se komaj vrnili iz prve svetovne vojne, so znali pogumno in požrtvovalno kreniti po tej poti. Ko je l. 1918 g. Versiglia od g. Pavla Albere dobil v dar kelih, se je spomnil, kako je don Bosko v sanjah o Kitajski videl dva keliha, enega polnega znoja in misijonarskih naporov, drugega pa polnega krvi.
… Največja preizkušnja, trenutek teme in luči, je bilo mučeništvo msgr. Alojzija Versiglia in duhovnika Kalista Caravaria. Ne bosta edina, ki bosta dala življenje v misijonih za svojo čredo. Mnogi bodo še ne petdesetletni umrli, strti od bolezni in naporov.
… Misel  za ustanovitev ženske redovne družbe Sester Gospodovega oznanjenja je dal msgr. Alojzij Versiglia, uresničil pa jo je msgr. Ignacij Canazei. Danes šteje 25 sester.
… »Brez Marije Pomočnice salezijanci nismo nič,« je bil eden od petih nasvetov, ki jih je kitajskim misijonarjem dal prvi salezijanec msgr. Alojzij Versiglia davnega leta 1920.
Vir in celotno besedilo

Pri bregovih reke Bei-jiang (blizu mesta Šiu Ho-wu, v provinci Guan-dong, na Kitajskem), sveta mučenca: Alojzij Versiglia, škof, in Kalist Caravario, duhovnik iz Salezijanske družbe, ki sta, zaradi oskrbovanja njima izročenih krščanskega duš, pretrpela mučeništvo.
Vir

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.