sveti Amato Ronconi – frančiškanski tretjerednik

sveti Amato Ronconi - frančiškanski tretjerednikAmato Ronconi se je rodil leta 1226 v kraju Saludecio v bližini italijanskega mesta Rimini. Rojen je bil v premožni družini, a je kmalu ostal sirota. Mladost je tako preživel z bratovo družino. Že zgodaj se je odločil za življenje po evangeliju in v pristnem frančiškanskem duhu. Sv. Frančišek Asiški je bil navdih za njegovo pot pokore in dejavne ljubezni. Postal je frančiškanski tretjerednik. Najprej se je posvetil sprejemanju revežev in romarjev, ki so bili namenjeni v Rim. Zanje je svojo hišo, katero je podedoval, spremenil v hospic. Ustanova živi še danes, in sicer kot dom za ostarele, poimenovan po novem svetniku. Amato se je v nadaljevanju v korist ubogih odpovedal vsemu svojemu imetju. Sam pa se je umaknil v življenje stroge pokore. Kar štirikrat je poromal h grobu apostola Jakoba v Compostelli in večkrat tudi v Rim. Umrl je leta 1292.
Vir

Amato Ronconi se je rodil okrog leta 1226 v kraju Saludezzio blizu Riminija v premožni družini. Že zelo mlad je izgubil starše, zato je skrb za njegovo vzgojo prevzel njegov starejši brat Giacomo. Ko je odrasel, so ga silili, naj se poroči, vendar je začutil, da ga Gospod kliče k življenju v molitvi in pokori. Vstopil je v Frančiškov svetni red, nato pa se umaknil v samoto in živel življenje puščavnika. Mnogi so ga imeli za neumnega, vendar je Bog z raznimi znamenji potrjeval pravilnost njegove izbire. Nad votlino, ki mu je bila zatočišče, so tako pogosto videli skrivnostno svetlobo, ki jo je spremljala nebeška glasba.
Svoje zavetišče je zapuščal le takrat, ko se je odpravil na romanja v Santiago (tega je opravil vsaj štirikrat) in v druga znana svetišča ali ko je skrbel za uboge in bolne. Za slednje je osnoval različne bolnišnice in domove, od katerih so nekateri še danes delujejo (npr. bolnišnica v kraju Saludecio, ki se imenuje po njem). V enem od teh domov za bolne je kot strežnik preživel zadnja leta svojega življenja. Leta 1292 je umrl naravne smrti, star 66 let in vse od takrat so ga ljudje častili kot svetnika. Pokopali so ga v kapeli bolnišnice, od tam pa so po požaru leta 1330 njegove relikvije prenesli v kraj Pieve di San Bagio. Po njegovem posredovanju se je zgodilo veliko čudežev, zato ga je papež Pij 6. razglasil za blaženega (leta 1776), papež Frančišek pa 23. novembra 2014 za svetnika. Njegov praznik obhajamo 8. maja.
Vir

V Saludeci-u [saludéčiju] (v Marche, v Italiji), blaženi Amát Ronconi [ronkóni], ki se je trudil za gostoljubnost iz skrbel za popotnike.
Vir