sveti Daniel Comboni – škof in misijonar

Danijel Imena: Daniel, Danijel, Dani, Dane, Dan, Danilo, Danimir, Danijela, Danjela, Daniela, Dana, Danina, Danja, Danila, Danuška, …
Misijonski škof se je rodil 15. marca 1831 v kraju Linone ob Gardskem jezeru v Italiji. V Veroni je postal misijonar in bil leta 1854 posvečen za duhovnika. Leta 1857 je prek Dunaja in Ljubljane prišel v Sudan. Kmalu je moral Comboni na zdravljene v Verono, kjer je od leta 1861 do 1864 vodil veronski zavod. Ustanovil je nov misijonski zavod Dobrega pastirja za zamorske dežele in žensko družbo mater usmiljenk za zamorska dekleta. Leta 1867 je postal provikar v osrednji Afriki. Leta 1877 je Daniel postal apostolski vikar in bil 12. avgusta posvečen za škofa.
Umrl je 10 oktobra 1881 v Kartumu, in tako ni doživel razdejanja cvetočih misijonov, kar se je zgodilo leta 1885 pod muslimanom Mahdijem. V Afriki je spomin na Daniela Combonia še vedno zelo živ.
Vir

Daniel je leta 1867 ustanovil »misijonsko družbo Dobrega pastirja« in še istega leta v Kairu odprl prvo podružnico. Combonijev načrt je bil evangeliziranje Afrike. Pozneje je ustanovil še sestrsko skupnost. Leta 1873 je Daniel odšel kot provikar v Sudan, kjer je bil leta 1877 imenovan za škofa. Umrl je v Kartumu v Sudanu 10. oktobra 1881.
Vir

V mestu Hartúmu (v Sudánu), sveti Daniel Comboni [kombóni], škof, ki je ustanovil Misijonski inštitut v Afriki, in sam, kot škof postavljen v Afriki, ni prizanašal svojim močem, ko je oznanjal Evangelij v tistih pokrajinah in na mnoge načine skrbel za njihovo človeško dostojanstvo.
Vir