sveti Edmund Arrowsmith – duhovnik, redovnik in mučenec

Edmund ArrowsmithMučenec na angleškem
Brian Arrowsmith (1585-1628) se je rodil katoliškim staršem v Lancashire. Anglijo je zapustil pri 21 letih in odšel v Belgijo v Douai, da bi študiral v English College. Tam je sprejel zakrament svete birme in novo ime Edmund, po bratu svojega očeta, ki je bil duhovnik. Junija 1619 se je kot duhovnik vrnil v Lancashire in tam preživel 15 let služenja. Poznan je bil po iskrenosti in veliki zagnanosti za duhovniško delo.
Deset let po vrnitvi so ga prvič aretirali in zaprli v gradu Lancaster. Ko je kralj James I pomilostil katoličane pa je bil tudi on osvobojen. Edmund je razmišljal, da bi postal jezuit že vse od študijskih časov v Douai-u, kjer je opravil duhovne vaje. Leta 1623 pa je končno vstopil v Družbo Jezusovo in nadaljeval s svojim apostolskim delom. Ko ga je nekdo izdal lokalnim policijskim oblastem, je nameraval pobegniti, a so ga lovci na duhovnike dohiteli na poti. Obsojen je bil, da je duhovnik, zločin veleizdaje, čeprav niso predstavili nobenih dokazov. Po samo dveh dneh v zaporu, kjer je imel tako majhno celico, da je komaj sedel, so ga odpeljali na morišče, kjer je bil obešen, po smrti pa so mu še izrezali drobovje in ga razčetverili.
Vir

V Lancastru (ravno tako v Angliji), sveti Edmund Arrowsmith, duhovnik in mučenec iz Družbe Jezusove, rojen v istem vojvodstvu, ki je mnogo let deloval v domovini v pastoralni službi. Bil je obešen pod kraljem Karlom I., ker je bil duhovnik in je mnoge pripeljal k katoliški veri proti volji protestantov tamkajšnjega kraja.
Vir