sveti Filip Evans – redovnik in mučenec

Filip EvansPhilip Evans (1645-1679) je edini izmed mnogih jezuitov, ki so bili mučeni na angleškem in v Walesu, ki je za dan svoje usmrtitve izvedel pri igri tenisa. Kot zaporniku v gadu Cardiff so mu dovolili rekreacijo. Medtem ko je bil sredi teniške igre pa so mu sporočilo da bo naslednji dan ubit. Prosil je, če lahko konča teniško igro, a mu niso dovolili. V zaporniško celico je s sabo vzel harfo in tam prepeval Bogu slavo, da ga je poklical v mučeništvo.

Rodil se je v Wales-u, študiral pa je v angleškem kolegiju Saint-Omer v Flandriji, kjer je tudi vstopil k jezuitom in nato nadaljeval študij. Po posvečenju leta 1675 je bil poslan nazaj v Wales, kjer je deloval štiri leta, nato pa bil aretiran. V tem času je pokazal veliko vnemo in dobrodelnost. Bil je neustrašen v služenju katoličanom, ki so mu bili zaupani. Tudi ko se je preganjanje septembra 1678 zaostrilo zaradi lažnih obtožb, ko je Titus Oates trdil, da so jezuiti načrtovali umor kralja Karla II, se Philip ni želel umakniti iz Wales-a. Vlada je sicer obljubila nagrado 50 funtov za prijetje vsakega jezuita, krajevni uradnik v Wales-u, ki je bil navdušen kalvinist, pa je za patra Philipa ponudil še dodatnih 200 funtov. Navkljub nevarnosti pa je Philip nadaljeval s svojim kaplanskim delom pri Christopher-ju Turberville v Glamorgan-u, kjer so ga, potem, ko ni hotel narediti prisege vdanosti kralju kot najvišji avtoriteti na področju vere, aretirali.

Prve tri tedne zapora je preživel v samici v neki podzemni celici. Nato so ga premestili v običajni zapor, kjer se je srečal s škofijskim duhovnikom John-om Lloyd-om. Na sojenje, ki je bilo 3. maja 1679 sta čakala pet mesecev, saj tožniki niso mogli najti prič, ki bi potrdile, da sta res duhovnika. Končno sta neka ženska in njena hči izjavili, da jima je jezuit podelil obhajilo, kar je bilo tudi res. Philip je bil spoznan za krivega veleizdaje in obsojen na obešanje in razčetverjenje. Usmrtitev pa so odložili do 22 julija, ko je šerif oba zapornika odvedel na Gallows Field blizu Cardiffa. Ko se je Philip vzpenjal po lestvi na vislice je dejal: „To je najboljša prižnica, kar jih je, zato si ne morem kaj, da vam nebi znova povedal, da umiram za Boga in svojo vero.“ Ob svojem mučeništvu je imel pater Philip 34 let in je bil že 14 let jezuit.
Vir