sveti Frančišek Coll Guitart – redovnik

Frančišek CollSveti Frančišek Coll Guitart je bil dominikanski duhovnik španskega porekla in ustanovitelj kongregacije Dominikanske sestre oznanjenja, svoje življenje pa je v polnosti posvetil oznanjevanju evangelija. Je zgled zvestobe duhovniškemu poklicu, ki ga je sam kot pridigar predano uresničeval v težkih družbenih razmerah, je zgled zvestobe evangeliju in oznanjevanju Božje besede.
Sveti Francis Coll Guitart se je rodil leta 1812 v Španiji in že od otroštva čutil klic v duhovništvo, ki ga je pozneje uresničil z vstopom med dominikance. V času proticerkvenih zakonov v Španiji je bil leta 1835 s sobrati prisiljen zapustiti samostan in tako je svojo redovne zaobljube uresničeval kot nekdanji samostanski brat, saj je za časa njegovega življenja bilo prepovedano delovanje samostanov na območju province, ki ji je pripadal. Po duhovniškem posvečenju se je popolnoma posvetil pridiganju in oznanjevanju in po nekaj letih dobil naziv »apostolski misijonar«. Njegovo ime je postalo spoštovano po vsej Kataloniji, različni škofje so ga vabili v svoje škofije, da je pridigal in tako prinašal mir v čas tolikih državljanskih vojn, med verniki je spodbujal življenje po veri, po vaseh in mestih širil molitev rožnega venca in vernike učil razmišljanja o skrivnostih. Ker je opazil pomanjkljivo versko in krščansko življenje med krščenimi, je ustanovil kongregacijo Dominikanske sestre oznanjenja, ki so se posvečale krščanski vzgoji in izobraževanju otrok in mladih. Posebej se je tudi posvetil duhovnemu spremljanju in vodenju duhovnih vaj za duhovnike in posvečene osebe in do konca svojega zemeljskega življenja leta 1875 pridigal, pripravljal velikonočne nagovore, devetnevnice in ljudske misijone ter uporabil vse načine za oznanjevanje evangelija.
Vir

V Vicu [víku] (v Katalóniji, v Španiji), blaženi Frančišek Coll [kol], škof iz Reda pridigarjev (dominikancev), ki je bil po krivici izgnan iz dominikanskega samostana. Vendar je trdno sledil svojemu poklicu in po vsej pokrajini oznanjal ime našega Gospoda Jezusa Kristusa.
Vir