sveti Jožef Sebastijan Pelczar – škof

sveti Jožef Sebastijan Pelczar - škofPoleg poučevanja, ki ga je »zaposlovalo« v prvih desetletjih duhovniškega življenja, je sveti Jožef  Sebastijan Pelczar vse svoje življenje posvetil vsem kakorkoli pomoči potrebnim: revnim študentom, služabnikom in vajencem, sirotam in bolnim. V ta namen je ustanovil tudi bratovščino in kasneje žensko kongregacijo. Kot škof je redno obiskoval župnije, posebej skrbel za vzgojo duhovnikov, sklical tri sinode, zidal cerkve, bolnišnice, ljudske kuhinje, zavetišča za brezdomce in šole za vzgojo revnih otrok.
Ime: Jožef pomeni: »naj (Bog) doda (potomstvo)«, Sebastijan pa: »častitljiv, vzvišen, svetniški, cesarski«.
Rodil se je 17. januarja 1842 v mestecu Korcyna pod Karpati, v bližini mesta Krosno na Poljskem, umrl pa 28. marca 1924 v Przemyślu, prav tako na Poljskem.
Družina: Odraščal je v zelo pobožni družini z ljubečim očetom Vojtehom in mamo Marianno Mięsowicz ter bratom Janezom in sestrama Rozalijo in Katarino.
Študij: Po študiju v domačem kraju in gimnaziji v Rzesowu je vstopil v malo semenišče in kasneje nadaljeval študij teologije v Przemyślu. Dve leti po posvečenju je odšel na študij v Rim in dosegel doktorat iz teologije in kanonskega prava.
Posvečenje: V duhovnika je bil posvečen 17. julija 1864, 19. marca 1899 pa je prejel škofovsko posvečenje in bil imenovan za škofa v Przemyślu.
Službe: Po posvečenju je bil dve leti vikar na župniji Sambor, po vrnitvi iz Rima pa najprej osem let profesor v semenišču v Przemyślu, nato pa 22 let profesor na univerzi v Krakovu, dekan teološke fakultete in rektor univerze. Škofovsko službo pa je opravljal 24 let.
Škofija: Škofija Přmisl (Przemyśl) je bila ustanovljena 13. aprila 1375, v nadškofijo pa povzdignjena leta 1992. Ima okoli 780.000 prebivalcev, večina (98 %) je katoličanov, in 383 župnij. Danes jo vodi nadškof Jožef Michalik.
Skupnost: Leta 1894 je v Krakovu ustanovil Kongregacijo sester služabnic presvetega Jezusovega Srca z namenom »širjenja kraljestva ljubezni Jezusovega Srca«. Posvečajo se najbolj potrebnim, zlasti bolnim. Kongregacija se je naglo razvijala in razširila po Poljski, Franciji in Italiji, v Združenih državah, Libiji, Boliviji in Ukrajini.
Zavetnik: Kot ustanovitelj velja za zavetnika svoje družbe, sicer pa nima posebnega patronata.
Kreposti: Predvsem je imel velik socialen čut za reveže, bil je velik častilec Najsvetejšega, Srca Jezusovega in Device Marije.
Dela: Za njim je ostalo tudi precej literarne zapuščine: knjige (Pastir po Srcu Jezusovemu), pastirska pisma, pridige, različne molitve.
Upodobitve: Na portretih in fotografijah običajno vidimo moža v zrelih letih, dobrodušnega obraza, oblečenega v škofovska oblačila.
Grob: Njegovi zemeljski ostanki so danes v katedrali v Przemyślu.
Goduje: 28. marca, na Poljskem pa 19. januarja.
Beatifikacija: Papež Janez Pavel II. ga je 2. junija 1991 razglasil za blaženega, 18. maja 2003 pa za svetnika.
Vir

V Przemyšlu (na Poljskem), sveti Jožef Sebastijan Pelczar [pelčar], škof, ustanovitelj Kongregacije služabnic od svetega Srca Jezusovega in odlični učitelj duhovnega življenja.
Vir