sveti Leonida – mučenec

sveti Leonida - mučenec Imena: Leonid, Leonidis, Leonido; Leonida
Leonid(a) je bil izobražen in premožen mož v Aleksandriji, oče sedmih otrok. Najstarejši je bil Origen, znameniti cerkveni pisatelj v 3. stoletju. Bil je učitelj in je od vseh otrok, zlasti od prvorojenca, zahteval, da so se temeljito učili Svetega pisma. Nekatera poglavja so morali znati na pamet. Zgodovinar Evzebij pripoveduje, kako je oče slutil, da sina Origena posebej vodi božja roka. V očetovi šoli se je navzel ljubezni do Kristusa, za katerega je bil pripravljen tudi pretrpeti mučeniško smrt.
Cesar Septimij Sever je leta 202 pod strogo kaznijo prepovedal prestop v krščanstvo.
število kristjanov pa je kljub temu vedno bolj raslo. Preganjali so pa predvsem katehumene. Veliko je trpela aleksandrijska katehetska šola, katere predstojnik je bil Klemen, človek z velikimi znanstvenimi in literarnimi načrti. Ko je ta zapustil Aleksandrijo, ga je nadomestil osemnajstletni Origen.
V tem preganjanju je hotel cesarski namestnik Let (Laetus) kristjane v Egiptu popolnoma zatreti. Iz vseh egiptovskih pokrajin so jih prignali v Aleksandrijo, kjer jih je na tisoče izgubilo življenje. Tudi Leonida so prijeli. Bil je pripravljen umreti za Kristusa, skrbela pa ga je družina. Zavedal se je, da zapušča ženo in sedem nepreskrbljenih otrok; Origen je bil star sedemnajst let. Vedel je, da mu bo zaplenjeno premoženje in družina pahnjena v skrajno bedo.
Mladi Origen je čutil očetovo skrb, zato mu je pisal v ječo, naj ne bo v skrbeh zanje in naj bo stanoviten. Res je bil stanoviten in je vse dal za Kristusa. Bil je obglavljen leta 203 ali 204. Premoženje mu je bilo zaplenjeno. Neka plemenita žena je podpirala Origena, da se je izšolal in skrbel za družino očeta mučenca.
Goduje 22. aprila.
Vir

V Aleksandriji (v Egiptu), spomin svetega Leónida, ki je bil pod cesarjem Septímijem Sevérom zaradi Kristusovega imena obglavljen, in je zapustil sina Origena še kot dečka.
Vir