sveti Maksimin Trierski – škof

sveti Maksimin Trierski - škof Zavetnik proti krivi prisegi, proti morskim nevarnostim in proti dežju
Atributi: škofovska oblačila, medved, knjiga
Imena: Maksimin, Maksi, Maks, …
Maksimin se je rodil okoli leta 280 v Sillyju v Franciji. Na škofovskem sedežu je nasledil Agricija. Bil je neizprosen borec proti arianizmu. Aleksandrijskemu patriarhu Atanaziju je v Trierju nudil zatočišče, ko so ga ogrožali arijanci in ga branil pred cesarjem Konstantinom II. Maksimin je dosegel, da se je Atanazij lahko vrnil v Aleksandrijo. Arijanski vzhodni škofje so ga zato vse bolj sovražili.
Maksimin je odpotoval v Carigrad, da bi se posvetoval glede miru. Ko se je vračal, se je ustavil pri sorodnikih v bližini Poitiersa in tam nepričakovano umrl.
Upodobljen je kot škof, ob njem pa je skoraj vedno medved, saj naj bi po legendi medved moral nositi Maksiminovo prtljago, ker je požrl škofovo tovorno žival. Njegov atribut je tudi knjiga.
Goduje 29. maja.
Vir

Imena: Maksimin, Maksim, Maks, Max, Maksimilijan, Maksimiljana, Maksima, Maksa, Maksi, …
Maksimin je živel v 4. stoletju, ko je škofija Trier v zahodni Nemčiji že slovela po krščanskem svetu. Bil je eden prvih bojevnikov zoper arijanstvo na Zahodu. Dal je gostoljubje izgnanemu sv. Atanaziju in sklenil z njim veliko prijateljstvo. V zvezi s papežem Julijem I. in španskim škofom Hosijem je pregovoril cesarja, da je leta 343 sklical koncil v Sardiko (Sofijo). Na tem koncilu je trierski škof imel veliko veljavo in je sklepe podpisal med prvimi.
Umrl je okoli leta 347.
Tega svetnika so za Trierjem najbolj častili v mestu Poitiers. Upodabljajo ga po legendi, tako, da mu medved nosi tovor.
Vir

V Trierju (v belgijski Galiji), sveti Maksimín, škof, ki je kot neustrašen branilec prave vere proti arijancem, bratsko sprejel svetega Atanázija Aleksandrijskega in druge izgnane škofe. Pozneje sam izgnan iz sedeža, je umrl v Poitierski domovini.
Vir