sveti Noel (Natal) Chabanel – profesor, duhovnik in mučenec

Kanadski mučenec
Noel Chabanel (1613–1649) je bil uspešen profesor in humanist v Franciji, kjer je bil tudi doma. Močno si je želel, da bi lahko odšel v misijone v Novo Francijo. Molil je, da bi ga Bog sprejel kot mučenca. Ko je končno prišel med domorodce, je zaradi težkih razmer želel, da bi bil povsod drugod, le tam ne. Jezik je bil skrajno nerazumljiv, upiral se mu je tudi način življenja domorodcev. Kljub temu, da so mu predstojniki ponudili vrnitev domov, se je odločil, da bo ostal v misijonih in sprejel težave. Svoje bivanje v misijonih je videl kot Božjo voljo in se je zaobljubil, da bo ostal trden, naj se zgodi karkoli.
Od zime leta 1647 naprej je potoval z izkušenim misijonarjem patrom Janezom de Brébeufom in delal med Algonquinsi v Sainte-Marie, dokler ni bil jeseni leta 1649 poslan v Etarito, da bi tam pomagal patru Garnierju. Noel je tam ostal samo nekaj tednov, saj so postale razmere preveč nevarne, tako da ga je Garnier poslal nazaj v misijonsko središče. Vendar ni za dolgo ušel nevarnostim. Etarito je zapustil 5. decembra in dve noči preživel blizu misijona, nato pa se je 7. decembra podal na težko, 18 milj dolgo, pot prek gostih gozdov. Ko so prenočevali, so jih zbudili glasovi Irokezov, ki so proslavljali zmago, in obupani kriki njihovih ujetnikov. Bili so prav tisti Irokezi, ki so pred tem napadli Etarito. Huroni so se odločili, da se takoj vrnejo v vas, ki so jo zapustili in ji je bilo med napadom prizaneseno.

Jezuitski misijonar ni mogel z njimi, zato se je zjutraj odpravil naprej proti misijonskemu središču, kamor je bil poslan. Ko je prispel do reke, ki je ni mogel prečkati in je bila 25 milj oddaljena od Sainte-Marie, je potrpežljivo čakal na pomoč. Mimo je prišel domorodec, ki je bil pravzaprav lažni kristjan in se mu je ponudil, da ga v kanuju prepelje čez reko. Na pol poti prek reke je domorodec ubil Noela, mu vzel obleko in truplo vrgel v reko. Šele čez dve leti je mož povedal, kaj je storil, in tudi priznal, da je Noela ubil zaradi sovraštva do misijonarjev in do vere.
Vir

V kanadski pokrajini Ontario, trpljenje svetega Natála Chabanel [šabanel], duhovnika in mučenca iz Družbe Jezusove, ki se je zaobljubil Bogu, da bo ostal do smrti v ljubljenem misijonu med Huroni. Bil je umorjen med potovanjem po gozdu po nekem odpadniku. Umorjen je bil iz sovraštva do vere.
Vir