sveti Rihard Gwyn – oče, učitelj in mučenec

Rihard Imena: Rihard, Rihart, Ricardo, Diko, Richard, Ričard, Rik, Riki, Riko; Riharda
Polno ime današnjega svetnika se glasi Rihard Gwyn White. Rodil se je na Angleškem okoli leta 1537 v starodavni družini. Starši niso bili bogati, vendar so mu omogočili visoko izobrazbo. Pri dvajsetih letih se je vpisal na univerzo v Oxfordu, nato pa je prešel na Zavod sv. Janeza v Cambridgeu. Toda šolanje je bilo predrago, zato je pri 25 letih predčasno zapustil Cambridge in se vrnil v rodno mesto Powys, kjer je postal šolski učitelj. Takrat je bil še protestant. Kot učitelj je zamenjal več krajev v waleški deželi, nazadnje je poučeval v mestu Overtonu. Takrat se je zgodil preobrat v njegovi duši. Zapustil je protestantizem in se oklenil katoliške vere.

V tistem času so na Angleškem preganjali katoličane. Leta 1579 je bil prvič zaprt. Ko je iz zapora pobegnil, so ga ujeli in naslednje leto je v ječi preživel tri mesece. Sodnik je tedaj ukazal, da ga morajo privesti v cerkev k poslušanju protestanskega pridigarja. Sedel je tik pod ambonom in je z verigami, v katere je bil vklenjen, tako rožljal, da pridigarjevih besed ni bilo mogoče razumeti. V zaporu je nato ostal štiri leta, ker ni mogel plačati kazni zaradi svoje »nepokorščine«.

Devetega oktobra 1584 je bil obsojen na smrt in čez šest dni so nad njim izvršili smrtno obsodbo. Pod vislicami je priznal, da je kraljica Elizabeta pravno veljavno angleška kraljica. Ohranjene so njegove besede: »Vem, da je papeška bula ‘Regnans in excelsis’ (Vladajoči na višavah) iz leta 1570, katere pa nisem nikoli videl, odvezala angleške podanike poslušnosti kraljici Elizabeti, kljub temu pa verujem in izjavljam, da je ona naša pravno veljavna kraljica; toda odklanjam, da bi jo priznal za poglavarico Cerkve.«
Zapustil je ženo Katarino in tri sinove. V zaporu je zapisal številne pesmi z versko vsebino v waleškem narečju. Ena izmed njih (III. spev) nosi precej dolg naslov »Kratka razlaga, vsebujoča nekatere razloge, zakaj katoličani ne hodimo v (protestantske) cerkve«. Ti spevi so bili prevedeni v knjižno angleščino in leta 1908 izdani.

Richard Gwyn je bil razglašen za blaženega leta 1929. Za svetnika ga je 25. oktobra 1970 razglasil papež Pavel VI., kot enega izmed štiridesetih angleških mučencev.
Vir

V Wrexhamu [vrekshemu] (v Walesu [vejlzu] na Angleškem), sveti Rihard Gwyn [guin], mučenec, ki je kot družinski oče in vodja šole izpovedal katoliško vero in bil priprt, ker je svetoval tudi drugim, da naj jo sprejmejo. Po dolgotrajnem mučenju, nepremagan v veri, je bil obešen na mučilo in ko je še dihal, je bil razmesarjen.
Vir