blaženi Anton Fatati iz Ancone – škof

V Anconi [ankóni] (v Italiji), blaženi Anton Fatáti, škof, ki je bil moder in uravnovešen v vseh poslanstvih, ki jih je prejel od rimskih papežev in je bil strog do sebe, radodaren pa do revežev. († 9. januar 1484)
Vir

Antonij Fatati, sin iz plemiške družine, je okoli leta 1440 postal generalni vikar v Ragusi – današnjem Dubrovniku na Hrvaškem. Leta 1442 ga je papež Evgen IV. imenoval za opata benediktinskega samostana San Pietro al Conero pri Anconi. Leta 1450 je postal škof v Teramu.
Leta 1460 je bil Antonij Fatati imenovan za apostolskega vikarja v Sieni, nato za kanonika v baziliki svetega Petra v Rimu in komornika papeža Nikolaja V. Leta 1454 je bil že imenovan za regenta Marke, leta 1463 pa za škofa v Anconi. Opisujejo ga kot strogega do sebe in polnega sočutja do revnih.
Kanonizacija: Antonij Fatati je bil leta 1652 razglašen za blaženega, leta 1796 pa je papež Pij VI. dovolil njegovo čaščenje z ordinarijem in lastno mašo.
Vir

Blaženi Antonio Fatati se je rodil v Anconi v 14. stoletju v plemiški družini. Študiral je v Bologni, po posvečenju v duhovnika pa je bil kanonik in vikar vatikanskega kapitlja sv. Petra. Nato je bil glavni kaplan in klerik apostolske komore, generalni blagajnik Marke ter guverner in generalni vikar te province.
Leta 1450 je bil izvoljen za škofa v Teramu in leta 1463 v Anconi. V svoji dolgi in plodni pastoralni dejavnosti se je blaženi Antonij odlikoval po preudarnosti, umirjenosti, strogosti in velikodušnosti.
Bil je pastir, pozoren na potrebe svojega ljudstva, ki ga je vodil z modrostjo in trdnostjo. Prizadeval si je za spodbujanje dobrodelnosti in socialne pravičnosti ter za obrambo katoliške vere.
Bil je tudi človek velike kulture in globoke duhovnosti. Posvetil se je molitvi in meditaciji ter bil zgled krščanskega življenja vsem, ki so ga poznali.
Blaženi Antonij je umrl 9. januarja 1484 v Anconi. Papež Pij VI. ga je leta 1795 razglasil za blaženega.
Vir

Blaženi Antonij Fatati, znan tudi kot Antonij iz Terama, Antonij iz Ancone, Antoine in Antonio, je bil znan katoliški duhovnik in škof. Bil je nadškof v Anconi v Italiji in generalni vikar v Sieni v Italiji. Poleg tega je bil kanonik v Vatikanu v Rimu v Italiji, kar je še dodatno povečalo njegov pomen in vpliv v Cerkvi.
Antonij Fatati se je rodil okoli leta 1410 v Anconi v Italiji, kar kaže na njegovo lokalno vzgojo in povezanost z regijo. Kot predan božji služabnik je Antonij svoje življenje posvetil duhovništvu in si neutrudno prizadeval širiti božjo besedo in služiti svoji skupnosti.
Njegova predanost in predanost Cerkvi sta ga pripeljali do položaja škofa v Teramu v Italiji, kjer je imel pomembno vlogo pri duhovnem vodenju in upravljanju škofije. Antonijeva neomajna vera, obsežno znanje in predanost pastoralnim nalogam so ga navdušili pri njegovi čredi, kar je mnoge spodbudilo, da so iskali njegovo vodstvo in nasvete.
Poleg svoje vloge v Teramu je bil Antonij Fatati pozneje imenovan tudi za škofa v Anconi, kar je še dodatno potrdilo njegov izjemen ugled v Katoliški cerkvi. Položaj škofa v Anconi mu je omogočil, da je bolj neposredno vplival na življenja vernikov v škofiji, saj je s svojim zgledom spodbujal globljo duhovno povezanost skupnosti.
Antonij Fatati je vse življenje izkazoval izjemno ponižnost, nesebičnost in globoko sočutje do drugih. Njegova iskrena skrb za dobrobit svoje črede mu je prinesla neizmerno spoštovanje in občudovanje tako duhovnikov kot laikov.
Blaženi Antonij Fatati je umrl 9. januarja 1484 in za seboj pustil globoko zapuščino vere, sočutja in vodenja. Njegov prispevek k Cerkvi je bil splošno priznan, papež Pij VI. pa ga je v priznanje njegove svetosti in krepostnega življenja razglasil za blaženega. Ta beatifikacija je potrdila predanost in čaščenje, ki so ju privrženci Antonija Fatatija gojili skozi stoletja.
Praznik blaženega Antonija Fatatija praznujemo 9. januarja, na dan, ki je posvečen spoštovanju in obeleževanju njegovega spomina. Na ta dan se verniki zberejo, da bi izrazili hvaležnost za svetnikovo življenje in priprošnjo blaženega Antona Fatatija ter ga prosili za blagoslov in vodstvo na svoji duhovni poti.
Blaženi Antonij Fatati s svojim zglednim življenjem in služenjem še naprej navdihuje kristjane po vsem svetu, da živijo vdanost, sočutje in služenje sočloveku. Njegova neomajna vera in predanost Cerkvi opominjata na preobražajočo moč Božje ljubezni in pomen hoje po poti pravičnosti.
Vir

Doma iz Ancone, je bil zgleden duhovnik in prelat, ki je živel pobožno in strogo življenje, popolnoma predan služenju Cerkvi in papežem, zaslužen za svojo velikodušnost do ubogih, pastoralno gorečnost in preudarno vodenje.
Bil je nadškof katedrale v Anconi, papež Nikolaj V. ga je imenoval za svojega glavnega kaplana in ga imenoval za kanonika svetega Petra v Vatikanu, pozneje pa ga je imenoval za blagajnika Le Marche, katere guverner in papeški vikar je bil pozneje leta 1454.
Imenovan je bil za škofa v Teramu in kot tak spremljal papeža Pija II. na kongresu v Mantovi. Leta 1463 je bil imenovan za škofa v Anconi. Papežu Piju II. je dal na razpolago pristanišče Ancona za vkrcanje na križarsko vojno, ki jo je načrtoval ta papež. Pavel II. in Sikst IV. sta mu zaupala različne naloge, ki jih je izpolnjeval z veliko zvestobo, pri čemer ga njegovo sveto, revno in asketsko življenje ni nikoli odvrnilo od teh časti. Bil je v stiku s svetim Jakobom Marškim in neapeljskim kraljem Alfonzom VI Velikodušnim. Umrl je v Anconi. Leta 1795 je Pij VI. potrdil njegov kult v katedrali v Anconi, kjer je njegovo telo shranjeno v relikviariju.
Vir

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.