blaženi Avgust Czartoryski – duhovnik, redovnik in poljski plemič

blaženi Avgust Czartoryski - duhovnik, redovnik in poljski plemičBlaženi Avgust Czartoryski, rojen v Parizu leta 1858 je bil prvorojeni sin poljskega princa Ladislava in princese Marije Amparo, hčere španske kraljice. Prva šolska leta je preživel v Parizu, pod učiteljskim vodstvom sv. Jožefa Kalinowskega. Ob prvih znakih obolelosti za tuberkulozo je pričel z dolgimi potovanji, ki naj bi mu s podnebnimi spremembami izboljšala zdravstveno stanje.
Telesnemu trpljenju se je v tem času pridružil še dušni nemir. Čeprav ga je njegov oče vpeljal v diplomatsko kariero, je mladi princ vedno globlje čutil svojo poklicanost v Bogu popolnoma predano življenje. Leta 1883 je v Parizu srečal don Bosca. Ta je bil ob Avgustovem navdušenju zelo previden in ga je šele po posredovanju papeža Leona XIII. pri 29-ih letih sprejel v salezijanski noviciat. Pet let pozneje je bil posvečen v duhovnika, leto zatem pa je umrl zaradi tuberkuloze.
Kot plemič je Avgust Czartoryski v vsej preprosti služil najmlajšim. Pri svojem odločanju za duhovni poklic se je vedno posvetoval s svojimi duhovnimi voditelji. Kljub pretresom in nasprotovanju domače družine se mu je njegova velika želja izpolnila.
Blaženi Avgust Czartoryski je lahko vzornik mladih, ki pogosto s težavo odkrivajo Gospodovo hotenje in se še težje ravnajo po njem.
Vir

V Alassiu (blizu Albenge v Ligúriji, v Italiji), blaženi Avguštin Czartoryski [čartoríski], duhovnik iz Salezijanske družbe, katerega ni oviralo šibko zdravje, da bi sprejel velike darove svetosti in zvesto vršil božji poklic.
Vir