blaženi Pelegrin iz Falerone – duhovnik in redovnik

Pelegrin FaleroneBlaženi Falerone Pellegrino je bil med prvimi učenci svetega Frančiška, ki so šli romat v Sveto deželo in vzbudili občudovanje Saracenov.

Rodil se je kot Rinaldo Ruggero okoli leta 1180  v kraju Falerone. Izhajal je plemenite in premožne družine Ruggero in je študiral filozofijo in kanonsko pravo v Bologni. Kot je bilo v navadi pri tedanji gospodi, je dobil vzdevek – Pellegrino.
Prelomnico svojega življenja je doživel 15. avgusta 1222, po govoru svetega Frančiška Asiškega v Bologni. Besede svetega Frančiška so se tako odločno in učinkovito dotaknile src prisotnih, še posebej mladega študenta Pellegrina iz Rizziera, da je zaprosil svetnika iz Assisi za vstop v njegovo skupnost. Ta mu je dejal: “Tvoje služenje Bogu v preprostosti redovnega brata se bo najbolj izkazalo v ponižnosti.” Čeprav je bil izobražen in učen, ni nikoli želel biti posvečen v duhovnika. Napoved svetega Frančiška je sprejel kot ukaz in vse svoje življenje želel ostati v skromnem statusu redovnega brata, ki je odgovoren za bolj preprosta in skrita dela v samostanu.
Iz ljubezni do Jezusa, ki ga je želel posnemati vse svoje življenje, je Pellegrina sveta gorečnost gnala, da se je odločil, oborožen z evangelijem oditi v Sveto deželo, da bi pričeval mučen od nevernikov, kar je bila pobožna želja številnih menihov. V resnici pa je našel spoštovanje in strpnost. Blaženi Bernard Quintavalle ga ima za enega izmed prvih učencev Frančiška, enega od najbolj zglednih v duhovnem življenju.
Ko se je vrnil v Italijo je Pellegrino Falerone nadaljeval svojo skromno in skrito življenje, toda kar je bilo skrito, je slavo njegove svetosti razširilo povsod.  V zadnjih letih svojega življenja, še vedno mlad, se je ustavil v samostanu San Severino Marche. Po njegovi smrti 5.septembra 1233 so se začeli dogajati novi čudeži, kar je še bolj utrdilo njegovo priljubljenost in spoštovanje. Starejši pisci navajajo učinkovitost njegovih relikvij pri zdravljenju zobobolov. Najverjetneje je bil pokopan v cerkvi sv. Katarine, kjer je služboval. Po večkratnih selitvah so njegove relikvije našle stalno mesto v cerkvici Madonna dei Lumi, v oltarju prve kapele na desni strani. Papež Pij VII. je 31. julija 1821 odobril njegovo češčenje in ga razglasil za blaženega.
Sveti Pellegrin goduje 27.marca.
Vir

V San Severinu (v Marche, v Italiji), blaženi Peregrín iz Faleróna, duhovnik, ki je bil med prvimi učenci svetega Frančiška in bil, kot romar v Sveti Deželi, občudovan celo od Saracenov.
Vir