blaženi Jožef Ambrosoli – zdravnik, duhovnik, redovnik in misijonar

Blessed Giuseppe Ambrosoli»Ni pomembno, če mi ne uspe spreobrniti tistih, ki so daleč od Jezusa. Toda v njihovih dušah bo vedno ostala sled, zareza, ki jo je naredila ljubezen; ne moja lastna, človeška ljubezen, ampak Jezusova, ki je razvnela moje srce. Kristusovo ljubezen moram živeti vedno in v vsakem okolju, v katerem se znajdem.« »Ljudje morajo čutiti vpliv Jezusa, ki ga nosim; čutiti morajo, da je v meni nadnaravno življenje, ki se širi in sije po svoji naravi.«
Ime: Jožef je svetopisemsko ime, izhaja pa iz hebrejskega imena s pomenom »naj (Bog) doda (potomstvo)«.
Rojen: 25. julija 1923.
Kraj rojstva: Mestece Ronago v Lombardiji na severu Italije, osem kilometrov zahodno od Coma, na meji s Švico.
Umrl: 27. marca 1987.
Kraj smrti: Misijon v mestu Lira v severni pokrajini Ugande.
Družina: Bil je sedmi otrok Janeza Krstnika Ambrosolija, ustanovitelja podjetja za proizvodnjo medu, Ambrosoli Honey, in Palmire, roj. Valli. Imel je mirno in lepo otroštvo v družini, kjer sta imela pomembno mesto vera in odprtost ter solidarnost do vseh, brez družbenih ali stanovskih razlik.
Študij: Osnovno šolo je obiskoval v domačem kraju, gimnazijo pa v Comu in Genovi. Maturiral je leta 1942, se vpisal na medicinsko in kirurško fakulteto v Milanu, vendar je moral zaradi vojne študij prekiniti.
»Cenacolo«: Bil je vnet pripadnik Katoliške akcije in znotraj nje član skupine Cenacolo. Njen duhovni voditelj je bil pater Silvio Riva, ki je močno vplival tudi na Jožefa.
Poklic: Po vojni je nadaljeval študij medicine in leta 1949 diplomiral. Kasneje je v Londonu študiral tropsko medicino in se odločil za vstop v Kongregacijo misijonarjev Srca Jezusovega.
Posvečenje: 18. oktobra 1951 je vstopil v noviciat in bil 17. decembra 1955 posvečen v duhovnika.
Skupnost: Misijonski zavod Dobrega pastirja za zamorske dežele je leta 1867 ustanovil sveti Daniel Comboni. Danes v 36 državah v Afriki, Ameriki, Aziji in Evropi deluje okoli 3000 njegovih misijonarjev in misijonark.
Misijoni: Po posvečenju je bil 1. februarja 1956 poslan v Kalongo (v severni Ugandi), kjer je opravljal službo župnika in vodil kliniko. Na­učil se je ačolskega jezika, da bi se bolje sporazumeval z domačini. Kliniko je v kratkem času razširil v bolnišnico s približno 350 posteljami, tako da je postala referenčna točka za celotno osrednjo in vzhodno Afriko. Leta 1959 je ustanovil šolo za babice in medicinske sestre, ki je prispevala k izboljšanju kakovosti ugandskega zdravstva.
Geslo: »Bog je ljubezen in jaz sem njegov služabnik za ljudi, ki trpijo.«
Goduje: 27. marca.
Beatifikacija: Papež Frančišek ga je 21. novembra 2021 razglasil za blaženega.
Vir

Giuseppe Ambrosoli (1923–1987) je bil italijanski duhovnik, ki je bil kot zdravnik misijonar poslan v Ugando. Tam se je lotil gradnje bolnišnice; s svojimi lastnimi rokami je kopal in osebno nadzoroval izdelovanje opeke. Zgradil je tudi babiško šolo. V Evropo se je vrnil le zato, da bi zbral denarna sredstva in se izobraževal.
Njegovo delo v Ugandi je pestilo pomanjkanje sredstev in tudi pomanjkanje krvi, ki jo je Ambrosoli sam daroval vedno, ko je bilo to možno. Bil je neizmerno vzdržljiv, saj je bil njegov delovnik nepredstavljivo dolg. Navsezadnje se je izčrpal in umrl v starosti 63 let.
Vir

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja