blaženi Rajmond iz Capue – duhovnik in redovnik

Rajmond iz CapueRodil se je v plemiški družini delle Vigne v Capui, okoli leta 1330. Zaradi študija je bil poslan v Bologno in “čudežno poklican od svetega Dominika” okoli leta 1350  vstopil v Red dominikancev.
Kot 23. učitelj Reda (od leta 1380) je odločno spodbujal reformo Reda z zavzemanjem glede molitve in zgleda evangelijskega življenja. Pri tem ga je spodbujala sv. Katarina Sienska, ki ji je bil duhovni voditelj in življenjepisec. On ji je bil izvrsten učitelj, ona pa ga je nagovorila, naj deluje v službi Cerkve in papeža, ki je takrat bival v Avignonu.
Sveto je izdihnil v  Nürnbergu 5. oktobra leta 1399, ko je obiskoval nemške samostane. Leon XIII. je 15. maja leta 1899 potrdil njegovo češčenje. Njegovo telo so prenesli v Neapelj.
Blaženi Rajmond je 14.junija leta 1396 v novoustanovljeni Dalmatinski provinci v Zadru ustanovil “študij teologije” (studium theologiae), za katerega nekateri ugledni zgodovinarji menijo, da je bilo to “splošno učilišče” (studium generale), s tem pa tudi prva univerza na Hrvaškem.
Vir

V Nürnbergu (na Bavarskem), blaženi Rajmund de Víneis, duhovnik iz Reda pridigarjev (dominikancev), ki je bil moder duhovni voditelj svete Katarine Sienske in je napisal spomine o njenem življenju.
Vir

O tolažilni spodbudi očeta Rajmonda učitelja Reda