sveta Jožefa (Giuseppina) Vannini – devica in redovna ustanoviteljica

sveta Jožefa (Giuseppina) Vannini - devica in redovna ustanoviteljicaRodila se je 7. julija 1859 v Rimu. V zgodnjem otroštvu je izgubila oba starša, zato je odraščala pri sestrah Hčerah krščanske ljubezni (usmiljenkah). Postala je vzgojiteljica, pri 21 letih pa je prosila za vstop v noviciat k sestram usmiljenkam v Sieni. Le-tega ni dokončala iz zdravstvenih razlogov, pa tudi zato, ker so sestre presodile, da ni primerna za njihovo skupnost. V sebi je čutila klic v redovništvo, zato je še naprej molila in iskala svojo pot. Ob koncu duhovnih vaj leta 1891 je za nasvet prosila voditelja, p. Luigia Tezza, ki mu je bila nekaj mesecev pred tem zaupana naloga, da ponovno vzpostavi kamiljanske tretjerednice. V Giuseppini, ženi molitve in daritve, je našel primerno osebo za ustanoviteljico nove skupnosti, ki se je posvečala bolnícam, tudi na domu. Kljub temu, da se je skupnost hitro širila po Italiji in Argentini, pa so sestre na uradno ustanovitev kongregacije z imenom Hčere sv. Kamila čakale vse do leta 1909. Ob Giuseppinini smrti 23. februarja 1911 je v 16 hišah skupnosti delovalo 156 redovnic. Janez Pavel II. jo je za blaženo razglasil 16. oktobra 1994.
Vir

Giuseppina Vannini (rojena kot Giuditta) se je rodila v Rimu 7. julija 1859. Potem, ko je premagala nekatere težave, se je leta 1891 pridružila načrtu patra kamilijanca Luigia Tezze, da ustanovi žensko kongregacijo, v skladu z duhom služenja revnim in bolnim svetega Kamila de Lellisa. Naslednje leto je oblekla redovno oblačilo, dobila ime s. Marija Giuseppina in 8. decembra 1895 imela večne zaobljube. V bolnikih je prepoznala obličje Gospoda, svojega Ženina, in se z junaško velikodušnostjo posvetila služenju bolnim. Izvoljena je bila za predstojnico novega inštituta »Sestre sv. Kamila«. To nalogo je opravljala z gorečnostjo in zvestobo vse do smrti, 23. februarja 1911. Papež sveti Janez Pavel II. jo je leta 1994 prištel med blažene, papež Frančišek pa 13. oktobra 2019 za svetnico.
Vir

V Rimu, blažena Jožefina (Judite Adelajda) Vannini, devica, ki je ustanovila Kongregacijo hčera svetega Kamila za službo bolnim.
Vir