sveti Agrikola iz Neversa – škof

V francoskem mestu Nevers na današnji dan obhajajo god svetega Agrikole, ki je bil škof tega mesta, eden tistih, ki so v življenje te škofije zaorali globlje brazde, ter zaradi tega ostali v trajnem spominu.
Zanimivo je dejstvo, da je najtrajnejši spomin posameznih mest ostaja spomin na svetnike. Njih ima Božje ljudstvo za svoje najboljše prijatelje, najmočnejše zaščitnike in zagovornike pred Bogom.  Zato tudi tako zaupno prijateljuje z njimi.
Preden je postal škof, je bil Agrikola knez mesta Nevers pod vladavino kralja Gontrana. Kot škof je služboval v Neversu med letoma 570 in 614. Udeležil se je pokrajinskih zborov v  Mâconu leta 581, v Lyonu leta 583 in zopet v Mâconu leta 585. Spominjajo se, da je posredoval zaradi nereda v samostanu Sv. Križa v Poitiersu. Vse to je znak, da je bil zelo aktiven in vnet pastir, odgovoren do Cerkve.
Sveti Agrikola je umrl na današnji dan in je pokopan v cerkvi, ki so jo kasneje imenovali po njem. V času francoske revolucije so bile oskrunjene relikvije mnogih svetnikov. To se je zgodilo tudi relikvijam svetega Agrikole. En del pa se jih je vseeno ohranil in bil prenesen v Nolay.  K temu svetniku se posebno zatekajo v različnih življenskih nezgodah.
Vir

V Neversu [nevéru] (v Névstriji, današnji Franciji), sveti Agríkola, škof.
Vir