sveti David Lewis – duhovnik, redovnik in mučenec

David LewisMučenec v Walesu
V 31 letih misijonskega dela v Južnem Wales-u je bil David Lewis (1616-1679) med verniki poznan kot Tad y Tlodion, Oče ubogih. Po rodu je bil iz Wales-a, izhajal pa je iz mešene družine, oče je bil protestant, mati je bila katoličanka, ki je imela brata jezuita. David je v Londonu študiral pravo, med daljšim bivanjem v Parizu pa je postal katoličan. Ko sta med epidemijo umrla starša, je odšel v Rim, se vpisal v English College, bil posvečen in leta 1645 vtopil v jezuitski noviciat.
Ko se je končno vrnil v Wales je skoraj tri mesece preživel v apostolskem delu in kazal veliko zanimanja predvsem za uboge in potrebne. Njegovo zvesto služenje se je končalo, ko so se morali jezuiti zaradi zarote Titusa Oates-a, češ da načrtujejo umor kralja Karla II in ponovno vzpostavitev katolištva, umakniti iz javnosti. Sovraštvo proti katoličanom je naraščalo in vlada je ponujala nagrade za vsako informacijo, ki bi pomagal pri zajetju jezuitov. Zakonca, ki sta bila prej katoličana, sta izdala Davida, ki je bil 17. novembra 1678, tik preden bi začel s sveto mašo, aretiran. Oblasti so ga nekaj mesecem prestavljale iz enega zapora v drugega, 27. avgusta 1679 pa so ga obesili. Pod vislicami je tako dobro spregovoril o svoji katoliški veri in predanosti njej, da so bili ljudje ganjeni, rabelj pa se je zbal, da bi ga kamnali in ni hotel izvršiti obsodbe. Namesto njega so plačali nekemu kovaču, ki je izvršil usmrtitev.
Vir

V mestu Usk v Wallesu [vejlzu], sveti David Lewis [lujz], duhovnik in mučenec iz Družbe Jezusove, ki je bil posvečen za duhovnika v Rimu, in je več kot trideset let v domovini delil zakramente in pomagal revnim, dokler ni bil pod kraljem Karlom II. zaradi duhovništva obešen na mučilu.
Vir