sveti Janez del Castillo – duhovnik, redovnik in mučenec

sveti Janez del Castillo - duhovnik, redovnik in mučenecMučenec v Rio Plate
Janez del Castillo (1596-1628) je eden od treh jezuitov, ki so bili ubiti na misijonu v Paragvaju. Kmalu po posvečenju je pater del Castillo spremljal izkušenega misijonarja Roka Gonzalez-a pri ustanovitvi novega misijona v Iyui, vasi s 400 prebivalci. Gonzales je odgovornost za misijon prepustil Janezu in odšel naprej v Caaro s patrom Rodriguezom, da bi tudi tam ustanovila nov misijon.
Po rodu je bil Janez iz Španije. Pripravljal se je na sodniško kariero, a se je pridružil jezuitom in postal misijonar v južni Ameriki. Teologijo je študiral v Córdobi v Argentini, in bil leta 1625 posvečen v duhovnika. Svoje prvo poslanstvo je dobil na misijonu Itapuá, kjer ga je srečal pater Rok Gonzalez in ga vzel s sabo na pot, kjer naj bi ustanovili nekaj novih postojank. Mlad duhovnik Janez je ostal v Iyuí, da bi skrbel za misijon z imenom Vnebovzete, vse od ustanovitve misijona 15. avgusta 1625. Gonazales in Alfonz Rodriges sta odšla naprej in pustila Janeza samega. Ni se zavedal nevarnosti, ki mu je grozila zaradi sovraštva krajevnih verskih voditeljev. V nekaj dneh sta Gonzales in Rodriguez krstila nekaj otrok, njun uspeh pa ju je očrnil pri Nezú-ju, krajevnem verskem voditelju, ki je postal zavisten misijonarjem za njihov vpliv na ljudi. Odločil se je, da bo umoril misijonarje na svojem območju. Nekaj njegovih privržencev je prišlo v Iyuí, kjer so napadli del Castillo, ga odvlekli v gozd, pretepli do smrti in njegovo truplo zažgali. Pozneje so ostanke pokopali skupaj z obema drugima misijonarjema.
Vir

V Asunciónu [asunsijónu] (v Paraguayu), sveti Janez del Castillo [kastíljo], duhovnik in mučenec iz Družbe Jezusove, ki je deloval v vasi »reducciones« imenovani, ki je bila ustanovljena isto leto od svetega Roka Gonzáleza in izročena njegovi skrbi. Umorjen je bil na ukaz moža, ki je vršil magijo, s krutimi mučili in obsut s kamenjem.
Vir