sveti Juan Diego Cuauhtlatoatzin – laik in videc iz Guadalupe

Juan Diego9. decembra leta 1531 se je devica Marija prikazala svetemu Juanu Diegu Cuauhtlatoatzinu, ki tako goduje na današnji dan, ko praznujemo obletnico prikazanja. Za svetnika ga je leta 2002 razglasil blaženi Janez Pavel II. Juan Diego se je rodil leta 1474. Bil je preprost in ponižen človek, indijanskega rodu, ki je živel v majhni vasi in obdeloval zemljo. Ko je bil star 50 let, je skupaj s svojo ženo prejel zakrament svetega krsta. Tistega posebnega 9. decembra je bila sobota in zjutraj se je odpravil v frančiškansko cerkev, da bi tam skupaj z drugimi verniki molil in poslušal katehezo. Ko je prispel na vrh griča Tepeyac je zaslišal ubrano pesem. Začuden se je zaustavil in nato zaslišal glas, ki ga je klical po imenu. Zagledal je mlado gospo, katere obleka se je svetila kot sonce. Razodela se mu je kot devica Marija in mu naročila, naj ob vznožju griča zgradijo svetišče. Ko je to nato pripovedoval škofu, mu le-ta ni verjel. Marija se mu je nato prikazala še drugič in prosil jo je, naj ga oprosti naložene mu naloge, saj se je zaradi škofovega odziva čutil nevrednega. A Marija mu je naročila, naj se ponovno vrne k škofu. Škof ga je tokrat prosil za znamenje in Marija mu ga je pri ponovnem prikazanju obljubila. Znamenje je bilo v cvetlicah, ki jih je Juan Diego v svojem plašču odnesel škofu. Ko jih je pred njim stresel na tla, se je na tistem mestu v njegovem plašču pokazala podoba Marije, ki je danes poznana kot Guadalupska Mati Božja. Škof je tako prepoznal resnico. Ko je bilo svetišče kmalu zatem zgrajeno, je Juan Diego vse svoje nadaljnje življenje posvetil služenju Mariji. Živel je ob svetišču, molil in opravljal tudi najbolj ponižna dela, da je bilo svetišče vedno čisto in primerno za vedno večje množice vernikov, ki so prihajale.
Blaženi Janez Pavel II. je ob njegovi kanonizaciji dejal, da je novi svetnik, Juan Diego »Jezusov učenec in čudovit vzor dobrega človeka poštenih navad, zvestega sina Cerkve, poslušnega pastirjem, ljubečega do Marije.« Sporočilo krščanstva je v polnosti sprejel, ne da bi se pri tem odpovedal svoji domači identiteti. Tako je odkril »globoko resnico novega človeštva, v katerem je vsakdo poklican biti Božji otrok«.
Vir

Sveti Juan Diego Cuauhtlatoatzin [huán diégo kuáutla-to-atsín], po rodu Indijanec, obdarovan z najčistejšo vero, je dosegel s ponižnostjo in gorečnostjo, da je bilo zgrajeno svetišče v čast Blažene Device Marije iz Gvadalupa na griču Tepeyac pri mestu Mehiki. Kjer se mu je prikazala, je sam v Gospodu zaspal.
Vir