sveti León Ignacij Mangin – redovnik in mučenec

Leon IgnacijLeón-Ignace Mangin je umrl leta 1900 skupaj z jezuitom Paul Dennom, v vasi Zhujiahe, ko sta skupaj z ljudmi iz vasi, ki se niso hoteli odpovedati krščanstvu, v cerkvi molila. Boksarji so bili skrivna kitajska organizacija, ki je leta 1898 pričala s preganjanjem katoličanov. Pobili so okrog 30 tisoč vernikov.

Pater León se je rodil v Metz-u v Franciji in je leta 1875 vstopil v Družbo Jezusovo. Odšel je v misijone na Kitajsko in bil tam leta 1886 posvečen v duhovnika. Leta 1900 je prišel v Zhujiahe. Število prebivalstva je zaradi nevarnosti napadov iz okrog 400 ob njegovem prihodu do napada naraslo na skoraj 3 tisoč. Francoski jezuit je, kolikor se je dalo, mesto utrdil in preskrbel zaloge. Vanj je povabil tudi jezuita Denn-a, ki je bil v vasi nedaleč stran. Tudi Denn je bil Francoz, preden je vstopil k jezuitom in odšel v misijone pa je delal kot bančni uradnik. Posvečen je bil leta 1880.

Boksarji, ki so ime dobili od britancev zaradi njihovh gimnastičnih spretnosti, so napadli 15. julija 1900, a so prebivalci napad sprva odbili. Tudi napad naslednji dan, so branilci odbili. Toda 2 tisoč vojakov cesarske vojske je prekinilo pot v Peking, da bi se pridružili Boksarjem. Ko je León videl število napadalcev je vedel, da je vas izgubljena. Nekaj ljudem je ponoči uspelo pobegniti. Jezuita pa sta se odločila, da bosta ostala pri svojih vernikih.

Napadalci so zgradili stolpe, s katerimi so preplezali barikada. 20 julija zjutraj so se prebili v mesto. Jezuita sta otroke in žene zbrala v cerkvi, z njimi molila in jih pripravila na najhujše. Nekaj preživelih mož se je v cerkev zateklo tik preden so boksarji udrli glavna vrata v cerkev. Ljudem so ponudili še zadnjo možnost, da se odpovejo krščanstvu, a se jih je za to odločilo le nekaj malega. Ostale so pričeli streljati. Pater Denn je začel peti Confiteor. León pa je ljudem podelil odvezo. Jezuita sta bila med prvimi, ki so jih ubili. Na zbrane vernike so streljali in jih pobijali z meči. Nato pa so še zažgali cerkev. Kosti obeh jezuitov so ostale pod ruševinami do leta 1901, ko so jih pobrali in pokopali v novi cerkvi, ki je zrastla iz ruševin na istem kraju. Na isti dan je takrat umrlo 1370 katoličanov.
Vir