sveti Maksim II. iz Pavije – škof

V Páviji (v Ligúriji), sveti Máksim, škof. († 8. januar ok. 513)
Vir

Maksim II. je bil sprva posvetni državni uradnik, nato pa je postal duhovnik, ki je bil pri svojem delu zelo cenjen. Okoli leta 500 je na mestu pavijskega škofa nasledil Epifanija, ki je umrl leta 498. Najstarejša cerkev v Paviji je cerkev svetih Gervazija in Protazija, zgrajena okoli leta 400. V Pavii je dal zgraditi nekdanjo cerkev San Giovanni in Borgo – njene temelje so izkopali v parku pri kolegiju Borromeo. Leta 504 je sodeloval na sinodi v Rimu.
Maksim je bil pokopan v svoji cerkvi San Giovanni in Borgo. Cerkev so porušili leta 1818. Relikvije zdaj častijo v baziliki San Michele Maggiore v Paviji.
Vir

Sveti Maksim Pavijski, znan tudi kot Maksim II. ali Massimo, je bil ugleden škof v Paviji v Italiji. O njegovem zgodnjem življenju ni veliko znanega, vendar zgodovinski zapisi kažejo, da je živel na začetku 6. stoletja. Maksimova pomembna vloga v zgodovini izhaja iz njegove udeležbe na rimskih koncilih, ki jih je sklical papež sveti Simah. Ti koncili, ki so potekali sredi 6. stoletja, so bili namenjeni reševanju teoloških sporov in določanju cerkvenih naukov. Maksim je dejavno sodeloval na teh koncilih ter s svojo modrostjo in vpogledom prispeval k oblikovanju odločitev, sprejetih v teh ključnih časih. Maksim je bil vse življenje izjemno predan katoliški veri in je odločno zagovarjal cerkvene nauke. Zaradi svojega poglobljenega poznavanja Svetega pisma in teologije je bil v verski skupnosti spoštovana osebnost. Kot škof je pomembno prispeval k duhovni rasti in razvoju pavijske škofije. Svetega Maksima Pavijskega spoštujejo zaradi njegove pastoralne skrbi in ljubezni do svoje črede. Vneto si je prizadeval za blaginjo in dobro počutje ljudi pod svojim okriljem ter jim nudil vodstvo in podporo na njihovi duhovni poti. Maksimovo sočutje in empatija sta se kazala v njegovih neutrudnih prizadevanjih za lajšanje trpljenja ubogih in pomoči potrebnih, neutrudno je služil ljudem v stiski. Kljub njegovim pomembnim prispevkom o upodobitvi svetega Maksima ali kakšni posebni ikonografiji, povezani z njim, ni veliko znanega. Zgodovinski viri ne navajajo nobenih posebnih podrobnosti o njegovem zunanjem videzu ali lastnostih, ki bi jih bilo mogoče umetniško upodobiti. Praznik svetega Maksima Pavijskega praznujemo 8. januarja, ko se spominjamo njegovega življenja in zapuščine. Leta 514 je mirno umrl naravne smrti. Zaradi slovesa svetosti in zgledne predanosti katoliški veri je bil kanoniziran, čeprav natančen datum in postopek njegove kanonizacije zaradi predkongresnega statusa ostajata nejasna. Čeprav sveti Maksim iz Pavije ni splošno priznan kot zavetnik katere koli posebne skupine ali zadeve, njegova neomajna predanost Cerkvi in njegovi prispevki k teološkim razpravam služijo kot navdih za duhovnike, teologe in tudi katoliške vernike. V analih katoliške zgodovine ostaja spoštovana osebnost, ki jo občudujemo zaradi njegove predanosti Cerkvi in neomajne vere pred teološkimi izzivi.
Vir

Sveti Maksim (Massimo) je bil deveti škof v Paviji v Lombardiji v severni Italiji, med svetima Epifanijom in Ennodijem. Slednji je o svojem predhodniku napisal splošno hvalnico (Dictio in dedicatione missa Maximo episcopo). Iz tega zapisa lahko sklepamo, da je njegovo škofovstvo trajalo od konca 4. do začetka 5. stoletja. Sodeloval je na koncilih v Rimu pod vodstvom svetega papeža Simmaha (498-514). Martyrologium Romanum pravi, da je umrl leta 514 (drugi pravijo, da leta 511).
Obstajajo zgodovinski dokumenti, ki ga omenjajo: eden iz 13. stoletja navaja 9. januar kot njegov spominski dan, drugi iz 14. stoletja pa ga omenja med kanoniziranimi škofi v Pavii in navaja, da je pokopan v cerkvi San Giovanni in Borgo (zdaj porušeni).
Zaradi napake pri prepisovanju seznama škofov v Paviji je dolgo veljalo, da sta dva škofa z imenom Maksim iz Pavije, v resnici pa gre za istega moža, ki je bil dvakrat obeležen. Ko ga imenujemo “Maksim II.”, je to pravzaprav anahronizem. Njegov spominski dan je zdaj 8. januar.
Vir

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.