sveti Renato (Rene) Goupil – zdravnik, redovnik in mučenec

Renato GoupilMučenec v severni Ameriki
Renato (René) Goupil (1608-1642) je bil zdravnik in kirurg. Zaradi slabega zdravja je zapustil redovni noviciat, vendar je bil sprejet nazaj v Družbo, tik preden je pretrpel mučeniško smrt v Kanadi.
Po rodu je bil iz Angers-a v Franciji. Službi Bogu se je povsem posvetil tudi potem, ko je zaradi bolezni ni mogel izvrševati v Družbi Jezusovi. Končal je izobrazbo za kirurga, se kot laični sodelavec pridružil jezuitom misijonarjem in z njimi odšel v Kanado. Z jezuiti je prišel v Quebec, kjer je v juliju leta 1642 dobil nalogo, da spremlja jezuita Isaaca Joguesa, ki je odhajal nazaj k Huronom. Odpravo v kanujih so v zasedi pričakali in zajeli Irokezi. V ujetništvu je bil Goupil mučen in pretepan. Znamenje križa, ki ga naredil nad otrokom, je razjezilo enega izmed veljakov. S sekiro je ubil ujetnika.
Goupil je bil prvi izmed osmih jezuitskih mučencev v severni Ameriki. Ob smrti je bil star 35 let. Za zavetnika ga imajo zdravniki anestezisti.
Vir

V vasi Ossernenon (na kanadskem ozemlju), trpljenje svetega Renáta Goupil, mučenca, ki je bil kot zdravnik in sodelavec svetega Izaka Jogues od nekega pogana ubit s sekiro.
Vir