sveti Tarzicij Rimski – mučenec

TarzicijNa praznik Marijinega vnebovzetja se Cerkev spominja Tarcisija (ali Tarsicija). Mučeništvo je pretrpel kot mlad najstnik, ko je nosil sv. Evharistijo kristjanom v zapor. Našli so kamenjanega, ko je k sebi stiskal Kristusovo telo, da ne bi padlo v roke nevernikov. Rimski martirologij navaja 15. avgust 257 kot dan rojstva za nebesa. Njegovo telo je bilo pokopano skupaj s papežem Štefanom ob Apijski poti.
Leta 767 je dal papež Pavel I. prenesti relikvije v baziliko sv. Silvestra skupaj z relikvijami drugih mučencev. Sveti Tarcizij je postal bolj znan šele v devetnajstem stoletju, po objavi romana “Fabiola” kardinala Wisemana, ki ga je prevzela in opogumila podoba mladega svetnika.
V številnih cerkvah v Rimu lahko najdete slike, kipe, in oltarne poslikave, ki upodabljajo sv. Tarcizija.
Je zavetnik mlajših fantov, ki delujejo v Italijanski katoliški akciji.
Ime: Tarcisio = prihaja iz Tarza (mesta v Ciliciji)
Simbol: Palma mučeništva
Goduje 15.avgusta

Vir

V Rimu na pokopališču Kalísta na Apijski cesti, spomin svetega Tarzícija, mučenca, ki je branil presveto Evharistijo Kristusa, katerega je poskušala neumna truma laikov onečastiti. Rajši je bil s kamni ometan do smrti, kot izročiti Sveto psom.
Vir

Tako kot so skrbno zbirali posmrtne ostanke mučencev in jih na skrivaj pokopavali v katakombah, so prvi kristjani zbirali tudi osnovne podatke o njihovem življenju in jih v obliki slavospevov prenašali naprej. Na ta način smo po slavospevu papeža Damaza I. izvedeli za sv. Tarcizija, mladega mučenca iz tretjega stoletja. V novejšem času je o Tarciziju govoril papež Benedikt XVI. med splošno avdienco 4. avgusta 2010. Takrat je osmim tisočem navzočih ministrantov predstavil lik Tarcizija, ministranta in mučenca.
Tarcizij je umrl v navalu preganjanj, ki ga je sprožil cesar Valerijan. Ko je neki krajevni duhovnik iskal prostovoljca, ki bi bil pripravljen kristjanom, zaprtim v ječah, odnesti evharistijo, se je priglasil dvanajstletni Tarcizij. “Moja mladost bo najboljše skrivališče za evharistijo,” ga je prepričal. Ko se je odpravil, ga je na poti ustavila skupina fantov njegove starosti. Zanimalo jih je, kaj skriva v nenavadnem zvitku, ki ga je skrbno stiskal na prsih. Ko so ugotovili, da je Tarcizij kristjan, so ga začeli pretepati in vanj metati kamne. Papež Damaz nadaljuje, da je Tarcizij raje žrtvoval svoje telo, kakor bi “izročil najsvetejše Telo besnim psom”.
Tarcizij je bil eden izmed tistih kristjanov, ki so na skrivaj obiskovali katakombe. Njegove kosti so pokopali pod svete podzemne oboke zraven posmrtnih ostankov sv. Kalista.
Nebeški Oče, na priprošnjo mladega mučenca sv. Tarcizija mi podari globoko ljubezen do Presvetega telesa tvojega Sina.
Vir