blaženi Peter Kibe Kasui in tovariši – duhovnik, redovnik in mučenci

Peter Kibe Kasui24. novembra 2008 so v Nagasakiju na Japonskem razglasili za blažene Petra Kibe Kasui in 187 tovarišev, ki so pretrpeli mučeništvo v prvi polovici 17. stoletja. Ob tem dogodku je kardinal Saraiva Martins kot zastopnik svetega očeta pripravil posebno sporočilo, namenjeno japonski katoliški skupnosti in celotni Japonski.
Kardinal Martins je dejal, da je papež Janez Pavel II. ob svojem apostolskem obisku v Nagasakiju leta 1981 povedal, da prihaja kot romar, da bi počastil grobove kristjanov, ki so za ceno svojega življenja zapečatili svojo zvestobo Kristusu. V mestu Nishizaka je 25. februarja 1597 27 mučencev pričevalo za moč Križa. To so bili prvi sadovi oznanjevanja evangelija, ki se je začelo nekaj desetletij poprej. Danes sem tukaj, je takrat dejal papež Janez Pavel II., da se Bogu zahvalim za življenje in smrt mučencev. Kardinal Martins je zapisal, da so se z današnjo slovesnostjo te preroške besede v dobri meri uresničile. Po 400 letih je namreč 188 imen herojskih kristjanov, ki so do sedaj bila zapisana v skrivnostni knjigi življenja, danes javno zapisanih na seznam blaženih. Zvestoba tolikih mučencev vseh starosti in stanov je znamenje življenjske moči nauka Cerkve, saj je mučeništvo najvišja stopnja človeške svobode in največje dejanje ljubezni. Zato je sveti Avguštin o mučencih zapisal, da obsodba in mučenje ne naredita mučenca, ampak je Kristus razlog in nagib mučeništva. Papež Benedikt XVI. pogosto naglaša, da moramo to značilnost krščanskega mučeništva vedno znova naglašati in se je vedno globlje zavedati. Krščansko mučeništvo je izključno dejanje ljubezni do Boga in do ljudi, vključno do preganjalcev. Tako so mučenci, ki so svoja oblačila oprali v Kristusovi krvi, tudi v tem našem času trdna opora za prihodnost, ker javno pričujejo o moči vere, ki je dokazala svojo moč v zvestobi idealom, slednji pa pospešujejo bratstvo med božjimi otroci.
Peter Kibe Kasui in tovarišiNa koncu svoje današnje poslanice kardinal Martins navede temeljni vidik, namreč da Cerkev obhaja evharistijo, da tako lahko posnema Kristusa in oznanja evangelij z njegovo močjo. Temeljno sporočilo obhajanja evharistije je, da Kristus pošilja Cerkev, ki je tudi Cerkev mučencev. Iz vseh teh razlogov so kristjani na Japonskem, ki so prisostvovali razglasitvi novih blaženih, to slavje doživeli kot osrečujočo izkušnjo vere in cerkvene edinosti, ki jo bogati vera toliko mož, žena, mladih, odraslih, otrok, posameznikov, družin, ki so v veliki večini bili verniki laiki in so izpovedali svojo vero v Kristusa z lastno krvjo. V tem smislu je, kot pravi okrožnica Sijaj resnice, mučeništvo prosojno znamenje svetosti Cerkve, ki se spremeni v slovesno oznanjevanje in misijonsko prizadevanje. Vzvišeno pričevanje tolikšnega števila mučencev božjega ljudstva na Japonskem, ki so bili danes povzdignjeni na čast oltarja, je prav gotovo kvas, ki deluje skozi stoletja in je tudi danes vir upanja za prihodnost cerkvene skupnosti na Japonskem, zaključuje svojo poslanico kardinal Martins.
Vir

Lokacija: