blaženi Peter To Rot – mučenec

Peter To Rot je prvi blaženi v Cerkvi na Papui. Čast oltarja je dosegel 17. januarja 1995, ko ga je za blaženega razglasil Janez Pavel II. Katehet in mučenec je vzor moža in očeta, velikega branilca družine in zakramenta zakona.
Peter se je rodil v plemenu, iz katerega so izšli prvi spreobrnjenci h katoliški veri. Po starših je prejel vero, ki ni bila običajna. Ker je bil bister, bi bil primeren za duhovniški poklic. Namesto da bi ga poslal na študij v Evropo, je oče zanj izbral drugačno prihodnost: že z enaindvajsetimi leti je Peter postal katehet, pri štiriindvajsetih pa se je poročil s Pavlo Varpit, ki je bila prav tako goreča vernica. »Bil je pobožen mož, ljubeč oče in prizadeven katehet, znan po svoji prisrčnosti, vljudnosti in sočutju. Svojo ženo je zelo spoštoval; z njo je molil vsako jutro in večer. Svoje otroke je globoko ljubil, posvečal jim je toliko časa, kolikor je bilo mogoče. Tvegal je, ko je branil učenje Cerkve o nerazvezanosti zakona in vzajemne zvestobe.
Med drugo svetovno vojno so njegovo vas zavzeli Japonci. Misijonarje so zaprli, zato je Rot prevzel skrbel za duhovno življenje svojih vaščanov s poučevanjem, obiskovanjem bolnikov in krščevanjem. Toda ko so oblasti dovolile poligamijo, je Peter odločno zavrnil takšno početje. Ni izbral »lažje poti«. Dejal je: »Izpolniti moram svojo dolžnost kot pričevalec v Cerkvi Jezusa Kristusa.« Tudi v ječi je ostal veder, celo vesel. Umrl je zaradi injekcije japonskega zdravnika julija 1945.
Vir
V pokrajini Rakunai (na otoku Nova Britanija, v Melanéziji), blaženi Peter To Rot mučenec, družinski oče in katehet, ki je bil ujet ob divjanju druge svetovne vojne. Ker je vztrajal v svoji službi, je dovršil mučeništvo z injekcijo strupa.
Vir