sveta Ivana Jugan (Marija od Križa) – redovnica

sveta Ivana Jugan (Marija od Križa) - redovnicaSveta Ivana Marija od Križa, redovna ustanoviteljica, je živela na prelomu 18. in 19. stoletja in se je že od mladosti posvečala pomoči potrebnim in bolnikom. Prav zanje je ustanovila red majhnih sester revežev, v katerem je združila žene, da bi jim služile. Ivana je imela težko otroštvo in mladost. Morala je opravljati delo hišne pomočnice, da je lahko preživljala svoje brate. Nato pa je zaslišala jasen Gospodov glas: služiti revnim in torej služiti Kristusu. Začela je pomagati v župnijah in se učiti družbeni nauk Cerkve ter obiskovati bolnike, ostarele in revne.

Sveta Ivana Marija od Križa je bila resnično zaljubljena v revne, bolne in ostarele, zato predstavlja junaški zgled ponižnosti. Jezus Kristus in Marija sta bila središče njenega življenja. Neprestano je molila in velikodušno ljubila vse trpeče. Vabi nas, naj pot revščine doživljamo kot pot služenja Božjemu kraljestvu.
Vir

Ivana (Jeanne) Jugan se je rodila leta 1792 v Franciji kot šesta od osmih otrok Jožefa in Marije Jugan. s šestnajstimi leti se je zaposlila kod služkinja pri grofici De la Choue. Grofica je bila predana kristjanka in je pomagala tistim, ki jim je bila potrebna pomoč, pri njenih obiskovanjih revnih in bolnih pa jo je spremljala Ivana. Devet let kasneje je začela delati v mestni bolnišnici predvsem težja opravila, kar pa jo je hitro izčrpalo, zato je nekaj let kasneje začela delati za neko starejšo ženo. Tedaj je dojela, da imata ona in delodajalka podoben odnos do vere, nakar sta začele poučevati mladino verouk in skrbeti za revne in bolne.
Po smrti Ivanine prijateljice, je nadaljevala s pomočjo potrebnim. Skupaj s še dvema ženama; 72-letno Frančiško in 17-letno Virginijo so leta 1837 najele del majhne hišice, kjer so zbrale molitveno skupnost, predano poučevanju verouka in skrbi za revne.
Dve leti kasneje je Ivana pripeljala slepo vdovo za katero je skrbela in ji posvetila večino svojega časa. Iz te hiše in pomoči, ki so jo nudile se je izoblikovala skupnost imenovana Male sestre ubogih (drugačna od tistih, ki jih je ustanovila sv. Terezija od Jezusa Jornet). Ivana je napisala enostavna pravila za žene te skupnosti. Vsakodnevno so šle od vrat do vrat iščoč hrano, obleko in denar za svoje varovance. To je bilo Ivanino življensko delo in opravljala ga je vse do svoje smrti 29.avgusta 1879.
V času njene smrti je imela skupnost Malih sester ubogih 2400 sester širom sveta. Zaradi njenih del in požrtvovalnosti jo je papež Janez Pavel II. leta 1982 razglasil za blaženo; za svetnico pa papež Benedikt XVI. leta 2009.
Vir
Vir2

Pri Rennesu [renu] (v Galiji), blažena Marija od Križa (Ivana) Jugan, devica, ki je ustanovila Kongregacijo malih ubogih sester, za prosjačenje miloščine za revne in za Boga. Toda krivično izključena iz vodstva Inštituta, je ostala leta preživela v molitvi in ponižnosti.
Vir