sveta Marija Roza Molas – redovna ustanoviteljica

Marija RozaImena: Marija Roza, Marija Rosa
Ko so proti božiču leta 1941 odgovorni na Kongregaciji za svetniške postopke pokazali kardinalu prefektu Salottiju spise svetniške kandidatinje sestre Marije Roze, je bil ta nemalo začuden. Med njenimi maloštevilnimi spisi so bili posebej vidni zvezki s kuhinjskimi recepti za sladice, torte, celo za likerje in aperitive. Teologi cenzorji so kardinalu odkrili skrivnost: mati Marija Roza, ustanoviteljica kongregacije sester Naše Gospe Tolažnice, je malo pisala, ker je tudi malo hodila v šolo. Hiše njene ustanove pa so bile vse v polmeru nekaj kilometrov od materne hiše. Sestre je obiskovala osebno, namesto da bi jim pisala.
Sedemnajstletna je vstopila v samostan, kjer so ji izročili skrb za bolnike in poučevanje revnih deklic. Pozneje je dobila naslov učiteljice, ko se je usposobila na dveh obrtniških področjih: svečarstvo in slaščičarstvo. Zbirka receptov, ki so »pohujševali« kardinala, je bila prav znamenje, kako vestno je opravljala službo učiteljice.
Rodila se je leta 1815 v mestu Reus (Katalonija). Pred Francozi je družina pribežala v Barcelono, kjer je njen oče odprl mlekarno. Star 29 let, se je poročil z dve leti starejšo vdovo Marijo Vallve. Marija Roza je bila drugi otrok. Zaradi slabotnega zdravja je bila krščena v sili. Pod duhovnim vodstvom frančiškanskega patra se je odločila za samostan. Ta ji je tudi pomagal, da je oče končno privolil v njeno odločitev.

Vstopila je v red usmiljenk, ki so se pred kratkim naselile v Reusu. Bila je to precej samostojna, neodvisna skupina pod vodstvom sestre Luize Estivil. Marija Roza je delala v bolnišnici, kjer je doživela marsikateri hud trenutek in tudi ni skoparila s svojim zdravjem. 34-letno so poslali za predstojnico v novo hišo v Tortosi, kjer pa so bile razmere žalostne. V nekaj tednih pa je s petimi sestrami privedla sonce in veselje v žalobno stavbo. Prevzela je tudi šolo za dekleta. Vsa se je predala vzgoji in delu. Končno je občina tem sestram zaupala vodstvo bolnišnice.
Zaradi notranjih težav z osrednjo hišo v Reusu in s pomočjo krajevnega škofa je Marija Rosa ustanovila novo redovno skupnost Naše Gospe Tolažnice. V začetku se je širila počasi, potem pa zelo hitro. Marija Roza je dajala vsem sestram zgled. Z revnimi je delila bolečino, bila mati otrokom brez matere, »palica starim brez opore«.
Umrla je stara 61 let. Za blaženo jo je leta 1977 razglasil papež Pavel VI., za svetnico Janez Pavel II. 11. novembra 1988.
Vir

V Dertosi (v Španiji), sveta Roza Frančiška Marija od bolečin (Marija Roza) Molas Vallvé, devica, ki je preoblikovala združenje pobožnih žena v Kongregacijo sester Naše Gospe od Tolažbe, ki je bila posvečena službi žalostnim.
Vir