sveta Terezija Kim iz Seula – vdova in mučenka

V Seulu (v Koreji), sveti mučenki: Agata Yi, devica, katere starši so tudi bili kronani z mučeništvom, in Terezija Kim, vdova, ki sta bili, v ječi za Kristusa z udarci pretepeni in slednjič zadavljeni. († 9. januar 1840)
Vir

V korejski Cerkvi imajo laiki dragoceno mesto v identiteti nacionalne krščanske skupnosti: vere na polotok niso prinesli verski misijonarji ali duhovniki. Leta 1784 je v Korejo stopil prvi krščen, korejski laik, ki je štiri leta prej odšel na Kitajsko na eno od običajnih odprav za kulturno izmenjavo med državama. Vendar se je takoj začelo preganjanje kristjanov, zaradi česar je lokalna skupnost dolgo časa ostala brez duhovnikov. V enem stoletju je bilo prijavljenih 10.000 mučencev, od katerih so bili 103 leta 1984 kanonizirani. Med njimi sta laični Agata Yi, mlado dekle, rojeno v Seulu leta 1824, in Tereza Kim, vdova, rojena v Myeoncheonu leta 1797. Konec leta 1839 so ju zaprli, mučili in jima nazadnje prerezali grlo. Papež Janez Pavel II. ju je kanoniziral 6. maja 1984.
Vir

Sveta Terezija Kim, znana tudi kot Theresia Kim in Teresa Gim, je bila poročena laikinja, ki je v 19. stoletju živela v apostolskem vikariatu v Koreji. Zaradi neomajne vere in predanosti krščanstvu v času hudega protikrščanskega preganjanja je priznana kot mučenka. Terezija Kim se je rodila leta 1797 v mestu Myeoncheon, Chungcheong-do, Južna Koreja, in odraščala v družbi, ki je do krščanske vere gojila globoko nezaupanje in strah. V zakonu je skupaj z možem postala pobožna katoličanka, vendar jima je njuno prepričanje prineslo hude stiske in preganjanje. V tem obdobju je korejska vlada uveljavljala stroge zakone proti prakticiranju in širjenju krščanstva. V času dinastije Joseon so oblasti krščanstvo obravnavale kot tuji vpliv, ki je grozil, da bo destabiliziral družbeni red. Zato sta se Terezija in njen mož nenehno soočala s pregledi in sovražnostjo. Njen mož je bil tragično aretiran in usmrčen zaradi svojega krščanskega prepričanja. Ker je ostala vdova, je še naprej skrivaj prakticirala svojo vero, saj se je zavedala nevarnosti, ki jo čakajo. Kljub tveganju je postala dejavna udeleženka podzemne Cerkve, se udeleževala skrivnih maš in nudila podporo drugim kristjanom. Leta 1839 se je preganjanje kristjanov okrepilo in Terezija je bila nazadnje ujeta, zaprta in podvržena različnim oblikam mučenja. Neusmiljeno so jo pretepali, vendar je ostala neomajna v svoji veri in se ni hotela odreči svojim prepričanjem. Njeni ugrabitelji so upali, da jo bo nasilje nad njo prisililo, da bo zavrnila krščanstvo, vendar je Terezijina neomajna predanost le še okrepila njeno odločenost. 9. januarja 1840 je bila Terezija Kim skupaj z drugimi katoliškimi mučenci usmrčena v zaporu v Seulu. Njen pogum in neomajna vera pred hudim preganjanjem sta trajni zgled krščanskega mučeništva. Po njeni smrti se je med katoliško skupnostjo v Koreji povečal ugled Terezijine svetosti. Njeno življenje in mučeništvo sta postala simbol vzdržljivosti in predanosti pred hudim preganjanjem. Papež Pij XI. ji je 9. maja 1925 ob priznanju njene požrtvovalnosti in krepostnega življenja podelil častitljivi naslov in jo razglasil za mučenko. Isti papež jo je 5. julija 1925 razglasil za blaženo in jo priznal kot zgleden model vere in predanosti. Sveto Terezo Kim je 6. maja 1984 kanoniziral papež Janez Pavel II. in jo uradno priznal za svetnico Katoliške cerkve. Danes sveto Terezijo Kim častijo kot eno od korejskih mučenk in je svetel zgled poguma, zvestobe in vztrajnosti pred preganjanjem. Njeno življenje in mučeništvo še vedno navdihujeta kristjane po vsem svetu in jih opominjata na žrtve, ki jih je dala zaradi svoje vere.
Vir

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.