sveta Agata Yi iz Seula – devica in mučenka

V Seulu (v Koreji), sveti mučenki: Agatha Yi, devica, katere starši so tudi bili kronani z mučeništvom, in Terezija Kim, vdova, ki sta bili, v ječi za Kristusa z udarci pretepeni in slednjič zadavljeni. († 9. januar 1840)
Vir

V korejski Cerkvi imajo laiki dragoceno mesto v identiteti nacionalne krščanske skupnosti: vere na polotok niso prinesli verski misijonarji ali duhovniki. Leta 1784 je v Korejo stopil prvi krščen, korejski laik, ki je štiri leta prej odšel na Kitajsko na eno od običajnih odprav za kulturno izmenjavo med državama. Vendar se je takoj začelo preganjanje kristjanov, zaradi česar je lokalna skupnost dolgo časa ostala brez duhovnikov. V enem stoletju je bilo prijavljenih 10.000 mučencev, od katerih so bili 103 leta 1984 kanonizirani. Med njimi sta laični Agata Yi, mlado dekle, rojeno v Seulu leta 1824, in Tereza Kim, vdova, rojena v Myeoncheonu leta 1797. Konec leta 1839 so ju zaprli, mučili in jima nazadnje prerezali grlo. Papež Janez Pavel II. ju je kanoniziral 6. maja 1984.
Vir

Sveta Agata Yi je bila mlada samska laikinja, ki je živela v burnem obdobju korejske zgodovine. Rodila se je leta 1824 v Seulu v Južni Koreji in odraščala v pobožni katoliški družini. Kljub preganjanju, s katerim so se takrat soočali katoličani v Koreji, je Agata ostala neomajna v svoji veri. V 19. stoletju je dinastija Joseon v Koreji izvajala strogo politiko izolacionizma in aktivno zatirala širjenje katolištva. Vendar je bila Agatha močno navezana na nauke Katoliške cerkve in je želela živeti v skladu s svojo vero. Agatina odločenost, da ohrani svoja prepričanja, jo je pripeljala do dejavnega sodelovanja v katoliški skupnosti v Seulu. Pridružila se je skupini katoličanov, ki so svojo vero prakticirali na skrivaj in se pogosto srečevali v majhnih, skritih srečanjih, da bi slavili Boga in podpirali drug drugega. Na žalost so oblasti sčasoma odkrile te podzemne katoliške skupnosti, kar je privedlo do obdobja okrepljenega preganjanja. Številne katoličane so aretirali, zasliševali in mučili, da bi jih prisilili k odpovedi veri. Agata je bila med tistimi, ki so jih aretirali in zaprli zaradi njihovega katoliškega prepričanja. Kljub težkim razmeram v zaporu je ostala odločna v svoji veri in vztrajno zavračala odpoved. Zaradi svoje neomajne predanosti prepričanju in zavračanja katolištva je postala simbol moči in navdiha za svoje sojetnike. Agata Yi je bila 9. januarja 1840 mučeniško umorjena v zaporu v Seulu. Bila je usmrčena, ker se ni hotela odreči svoji veri, ob smrti pa je bila stara le šestnajst let. Okoliščine njenega mučeništva so bile resnično tragične, vendar njena zapuščina kot mlade ženske trdne vere in poguma še vedno navdihuje katoličane po vsem svetu. Agatina žrtev ni ostala neopažena. Papež Pij XI. jo je 9. maja 1925 počastil in jo razglasil za mučenko za katoliško vero. Le dva meseca pozneje, 5. julija 1925, jo je isti papež razglasil za blaženo. Šele 6. maja 1984, v času pontifikata papeža Janeza Pavla II., je bila Agatha Yi kanonizirana kot sveta Agatha Yi. Njena kanonizacija je poudarila njeno izjemno vero ter pripravljenost prenašati trpljenje in preganjanje zaradi Božjega kraljestva. Čeprav sveta Agata Yi ni uradno priznana kot zavetnica kakšnega posebnega cilja ali skupine, njeno življenje in mučeništvo služita kot zgled poguma, prepričanja in neomajne vere. Njena zgodba nas spominja na neizmerne žrtve neštetih katoličanov skozi zgodovino, njen spomin pa še danes navdihuje in krepi vernike.
Vir

Goduje 9. januarja, v skupini korejskih mučencev pa 20. septembra.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.