sveti Remy Isore – duhovnik, redovnik in mučenec

Remy IsoreMučenec boksarske revolucije
Rémy Isoré (1852-1900) je bil ubit v gibanju, ki je preganjalo katoličane in izganjalo tujce iz Kitajske v času državnega prevrata leta 1898, ko je vdova cesarica Ci Xi zaprla svojega nečaka, mladega cesarja Guangxu. Pater Rémy se je rodil v Franciji in študiral za škofijskega duhovnika. Preden je bil posvečen pa se je odločil za vstop k jezuitom. Leta 1875 je v Saint-Acheul vstopil v noviciat, leta 1882 pa so ga poslali na Kitajsko. Po nadalnjih štirih letih formacije je bil posvečen v duhovnika.
Ko se je začela boksarska vstaja je bil Rémy v Weixian-u, v okraju Zhili v Tianjin. Iz svojega misijona je odšel v drugo skupnost, da bi se tam odpočil. Takrat pa je prišla vest, da so boksarji blizu Weixin-a. Rémy v nevarnosti svojih ljudi ni želel pustiti samih in se je poskušal vrniti v svoj misijon. Ko je prišel do vasi Wuyi, kjer je deloval pater Modest, je na vhodu opazil znamenje boksarjev, kar je pomenilo, da so ti že v vasi. Prišli so osvobodit nekaj svojih pripadnikov, ki so bili od prejšnje zime zaprti v tej vasi.
Rémy se je odločil, da bo ostal pri svojem sobratu. Naslednje popoldne sta zaslišala zven mečev pred vrati njunega doma. Odšla sta v kapelo, ki se je držala zgradbe in zaklenila vrata. Bokserji so ju našli ko sta klečala in molila v kapeli. Napadli so ju s sulicami in ju takoj ubili. Nato so ju še obglavili in njuni glavi obesili na vhodu v vas, da bi s tem kruto posvarili vaščane o usodi, ki čaka tiste, ki se ne bodo vrnili k njihovemu verovanju.
Vir

V vasi Wu-yi (pri mestu Xian-xian, v provinci He-bei, na Kitajskem), sveta duhovnika in mučenca iz Družbe Jezusove: Remígij Isoré in Modest Andlauer, ki sta bila umorjena ob preganjanju pristašev stranke »Yihe-tuan«, medtem, ko sta molila pred oltarjem.
Vir