sveta Vivijana (Bibijana) – devica in mučenka

sveta Vivijana (Bibijana) - devica in mučenkaZavetnica proti glavobolu, krčem, epilesiji in proti vdanosti pijači; proti božjasti in nesrečam
Atributi: imenitna obleka, tančica, krona, meč, knjiga in plug
Imena: Bibijana, Vivijana, Viva, Živka, Živko, …
Ime Bibijana – Vivijana pomeni polna življenja, živa, živahna. Zanesljivo vemo o njej samo to, da je bila krščanska mučenka. Legendarna zgodba o njenem življenju izvira iz 6. stoletja, vendar o njeni svetniški podobi ne najdemo zanesljivih podatkov. Bila naj bi hči plemenitega Flavijana in Dafroze, ki ju je namestnik cesarja Julijana Odpadnika Apronijan dal oba najprej vreči v ječo. Potem je dal mater obglaviti, očeta pa je poslal v pregnanstvo, kjer je umrl od hudega. Ostali sta hčerki Bibijana in Demetrija. Ti dve je hotel Apronijan pripraviti k odpadu.
Poskušal je zlepa in zgrda. Obetal jima je cesarjevo milost in bogato možitev, hkrati pa razkazoval mučilno orodje, s katerim ju bo dal razmesariti, če se mu bosta upirali. Demetrija je bila nežna in šibka. Tiha bolečina po umrlih starših ji je glodala življenje, in ko je pred sodnikom odločno izpovedala svojo vero, se je mrtva zgrudila na tla.
Ko je ostala Bibijana sama, jo je hotel okrutnež najprej oropati nedolžnosti, da bi jo potem pridobil za odpad. Izročil jo je neki prekanjeni zapeljivki. Na vse načine je poskušala omajati zvestobo, ki jo je Bibijana obljubila nebeškemu ženinu Kristusu. A Kristus jo je obvaroval. Ko je Apronijan zvedel, da je Bibijana ostala stanovitna, je zdivjal. Ukazal je svetnici strgati obleko s telesa, jo privezati k stebru in tepsti z biči s svinčenimi kroglicami tako dolgo, dokler ne bo izdihnila. Tako je Bibijana dosegla dvojno zmago: mučeništva in devištva leta 363 v Rimu.
Pod velikim oltarjem zelo stare bazilike, posvečene tej svetnici na Eskvilinu v Rimu, so shranjene svetničine relikvije. Oltar je eno izmed zgodnjih del slovitega kiparja Berninija. Sv. Bibijani se priporočajo epileptiki, časte jo kot zavetnico proti pijanosti, glavobolu, krčem in nezgodam.
Goduje 2. decembra.
Vir

V Rimu, sveta Bibijána, mučenka, po kateri imenu je sveti papež Simplicij imenoval baziliko na Eskvilinu.
Vir