sveti Bernard iz Mentone – redovnik

Bernard iz MentonePapež Pij XI., ki je bil zelo zagret planinec, je leta 1923 razglasil sv. Bernarda iz Mentone, nekdanjega arhidiakona v Aosti, za zaščitnika vseh alpinistov, drznih plezalcev na alpske vršace. Rodil se je nekje v začetku 11. stoletja, v plemiški družini ob vznožju italijanskih Alp. Ko je vstopil v kleriški stan je postal katedralni arhidiakon. Prežet z apostolsko vnemo, je pridigal ne samo na področju svoje škofije, ampak vse tja do Novare in Pavie. Umrl je v Novari 12. junija 1081, pokopan pa je bil tri dni kasneje v baziliki sv. Lovrenca, zato njegov god obhajamo 15. junija.
Sveti Bernard iz Mentone je zelo znan kot ustanovitelj zatočišča Veliki sveti Bernard. Pravzaprav je obnovil nek star samostan visoko v Alpah, ki je bil tam postavljen že koncem 8. stoletja, vendar je bil kasneje razdejan in opustošen  od Saracenov. Od svetega Bernarda obnovljeni samostan na alpskem prelazu se je v zgodovini pokazal za zelo koristno ustanovo za vse potnike preko Alp v času, ko so bile prometne zveze slabe in je bilo potovanje povezano ne samo z mnogimi neprijetnostmi, ampak tudi z življenjskimi nevarnostmi. Redovniki tega samostana vzgajajo velike pse bernardince in jih trenirajo, da iščejo izgubljene popotnike v metežih. S tem so mnogim pomagali v težavah in jih veliko rešili gotove smrti.
Češčenje sv. Bernarda iz Mentone je zelo razširjeno v Valle d’Aosta, Piemontu, Lombardiji, Vallese in v Savoji. Ikonografija ga prikazuje s križem v obliki alpske palice, s čimer se želi pokazati njegova svetniška zaščita nad vsemi potniki preko Alp. Slikajo ga na smučeh, s cepinom, kladivom in psom bernardincem. Njegovo življenje je bilo znamenito ne samo kot življenje pridigarja in apostolskega delavca, ampak tudi kot izrazito socialnega delavca v korist planincev in tistih, ki so prečkali Alpe. Njegovo delo se nadaljuje še danes, zato je odličen primer svetnika, ki je živeč za nebesa, hodil po zemlji in pred tem imel pred očmi časne človeške potrebe ter jih poskušal reševati.
Francoski pisatelj Henry Bordeaux je zapisal:”Tvoja vrednost se meri po velikosti plamena, ki ga nosiš v sebi.” Ta plamen je pri svetnikih velik, zato so oni v svetu duha, človeškosti in svetosti tako veliki. V temnih nočeh našega življenja nam svetijo kot sijoče zvezde, ter kažejo pot k vrhovom.
Vir

Na Mont-Joux [monžú] (v Vallese, v severni Italiji), sveti Bernard de Menthóne, duhovnik, ki je bil kanonik in arhidiakon v Aosti. Prebil je mnogo let po najvišjih grebenih Alp in tam zgradil preslavni samostan in v dveh gorah ustanovil gostišče za popotnike pod njegovim imenom, ki sta še slavni.
Vir